Ik zoek een:

Is dit ook interessant voor u?

Advocaat familierecht

Advocaat familierecht

Een advocaat familierecht is een van de soort advocaten die in Nederland het meeste worden ingeschakeld. Advocaten gespecialiseerd in familierecht helpen bij scheidingen. Zo begeleiden zij echtscheidingen en beëindiging van samenlevingscontracten en regelen ze alle zaken die daarbij komen kijken. Hierbij kunt u denken aan:

 • Boedelverdeling
 • Afwikkeling huwelijksvoorwaarden
 • Echtscheidingsconvenant
 • Ouderschapsplan
 • Partneralimentatie
 • Kinderalimentatie
 • Gezag
 • Omgangsregeling
 • Online scheiden

Wat is familierecht?

Familierecht is de verzamelnaam voor alle zaken die te maken hebben met familiaire en persoonlijke zaken. Vandaar ook wel de minder vaak gebruikte naam personen- en familierecht. Familierecht is het rechtsgebied dat alle zaken van geboorte en afstamming tot huwelijk, echtscheiding en overlijden regelt. Het familierecht is vastgelegd in de artikelen 1 tot en met 462 boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. U moet bij familierecht dan ook niet enkel denken aan echtscheidingen of erfrecht.

Vele onderdelen binnen het familierecht zijn gebouwd rondom verwantschap. Hierbij onderscheiden we twee soorten verwantschap, aldus artikel 1:3 BW:

 1. Bloedverwantschap
 2. Aanverwantschap

De graad van bloedverwantschap wordt bepaald door het getal der geboorten, die de bloedverwantschap hebben veroorzaakt. Hierbij telt een erkenning, een gerechtelijke vaststelling van het ouderschap of een adoptie als een geboorte.

Door huwelijk of door geregistreerd partnerschap ontstaat tussen de ene echtgenoot dan wel de ene geregistreerde partner en een bloedverwant van de andere echtgenoot dan wel de andere geregistreerde partner aanverwantschap in dezelfde graad als er bloedverwantschap bestaat tussen de andere echtgenoot dan wel de andere geregistreerde partner en diens bloedverwant.

Hoe werkt afstamming?

Afstamming is geregeld in titel 11 van boek 1 BW. Hierbij wordt uitgelegd wie de moeder van een kind is en wie de vader

Moeder van een kind is de vrouw:

 • uit wie het kind is geboren
 • die op het tijdstip van geboorte van het kind is gehuwd (of geregistreerd partnerschap) heeft met de vrouw uit wie het kind is geboren
 • die het kind heeft erkend
 • wier ouderschap gerechtelijk is vastgesteld
 • die het kind heeft geadopteerd

Vader van een kind is de man:

 • die op het tijdstip van de geboorte van het kind met de vrouw uit wie het kind is geboren, is getrouw of een geregistreerd partnerschap had
 • die overleden is binnen 306 dagen voor de geboorte van het kind
 • die het kind heeft erkend
 • wiens vaderschap gerechtelijk is vastgesteld
 • die het kind heeft geadopteerd

Hierbij merken we op dat iemand ook de vader kan zijn van een kind waarvan hij dus niet de verwekker is. Dit kan voorkomen als de moeder inmiddels met de vader getrouwd is en dit huwelijk ook bestond tijdens de geboorte van het kind, of als de moeder door middel van vreemdgaan een kind heeft laten verwekken door een ander dan de huwelijkspartner.

Wat kosten advocaten familierecht?

Wij maken het online zoeken naar advocaten gespecialiseerd in familierecht zo eenvoudig mogelijk en daarom bieden wij u het voordeel dat het eerste contact online begint. Zo houden wij binnen ons netwerk vaste kosten, zoals kantoorkosten, lager dan concurrenten en bent u zeker dat u betaalbare advocaten familierecht kunt vinden.

Maar u kijkt hier ook omdat u de kosten van een advocaat familierecht wilt weten. Uurtarieven liggen tussen de 100 en 250 euro. Maar schrik niet van uurtarieven. Onze advocaten spreken ook graag met u vooraf een vast tarief af.

Met een vast tarief weet u altijd vooraf waar u aan toe bent en maakt u nooit onverwacht hoge kosten voor juridisch advies.

Wanneer is een advocaat familierecht nodig?

Zoals we eerder in dit artikel bespraken, kunnen advocaten familierecht helpen bij zaken rondom geboorte, afstamming, huwelijk, echtscheiding en overlijden.

Over het algemeen zijn familierecht advocaten aangesloten bij de Vfas. De Vereniging voor familierecht advocaten en scheidingsmediators.

Welke advocaat familierecht ervaringen hebben anderen?

Ervaringen van anderen met onze advocaten familierecht kunt u zien op deze pagina en op het persoonlijke profiel van onze advocaten. Uiteraard tonen onze advocaten hun eigen ervaringen, maar wij tonen ook ervaringen die hun cliënten met ze hebben gehad.

Op die manier krijgen onze nieuwe cliënten een eerlijk inzicht in de kwaliteiten van een advocaat familierecht en kunt u niet alleen kosten vergelijken, maar ook ervaringen van anderen lezen.

Goedkope advocaat familierecht

Wij maken het online zoeken naar advocaten familierecht zo eenvoudig mogelijk en daarom bieden wij u het voordeel dat het eerste contact online begint. Zo houden wij vaste kosten, zoals kantoorkosten, lager dan concurrenten en bent u zeker dat u een betaalbare advocaat familierecht vinden kan.

Lees verder...