Advocaat naamswijziging
Advocaat naamswijziging? Ons netwerk van advocaten gespecialiseerd in naamswijzigingen kunnen je bijstaan als je jouw voornaam of achternaam officieel wijzigen wilt.
In dit artikel leggen we zo veel mogelijk uit over naamswijzigingen. Wat is een naamswijziging, wanneer kan je een naamswijziging aanvragen en wat zijn de kosten van een naamswijziging aanvragen.
Om alles zo makkelijk mogelijk te maken hoef je bij ons niet eerst een abonnement af te sluiten of kosten te maken. Zo houden we alles zo goedkoop mogelijk en kunt u snel een advocaat naamswijziging vinden.
Wanneer kan je een naamswijziging aanvragen in Nederland?
Je kan in Nederland zowel jouw voornaam als achternaam wijzigen. Als je een voornaam wilt wijzigen, dan is een advocaat verplicht. Wil je jouw achternaam veranderen, dan is een advocaat niet noodzakelijk, maar wel aan te raden omdat er zeer strenge voorwaarden zijn verbonden aan het wijzigen van de achternaam en je het verzoek om de achternaam te wijzigen moet indienen bij Justis te Den Haag. Met een advocaat verklein je de kans dat de aanvraag om jouw voornaam of achternaam te wijzigen wordt afgewezen en dat je onnodig kosten maakt.
We merken dus expliciet op, dat zelfs de rechters in Nederland geen duidelijk beleid hebben. Een voorbeeld van een situatie waarbij een aanvraag kan slagen is de wijziging van het geloof. Iemand die een duidelijk katholieke naam heeft met enkele doopnamen, kan een verzoek indienen bij de rechtbank om de voornamen te wijzigen. Dit heeft overigens niet altijd succes.
Hoe kan je een naamswijziging aanvragen?
Als je van naam wilt veranderen, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een meerderjarige of minderjarige. Ben je meerderjarig? Dan kan je zelf jouw aanvraag doen. Ben je minderjarig, dan kunnen alleen jouw ouders of voogd een verzoek tot naamswijziging indienen.
Hoe kan je de voornaam wijzigen als meerderjarige?
De naamswijziging van een meerderjarige gebeurt veelal na een echtscheiding, de ontbinding van het huwelijk dus, of bij ontbinding van het geregistreerd partnerschap. Het gaat dan natuurlijk om de achternaam. In geval van de wijziging van een achternaam kan een meerderjarige hiertoe zelf of zijn vertegenwoordiger een verzoek indienen. De koning zal uiteindelijk officieel de achternaam wijzigen.
Overigens kan er ook een achternaam worden toegevoegd.
Betreft het de wijziging van de voornaam van een meerderjarige, dan kan deze wijziging worden gerealiseerd door een wijzigingsverzoek bij de rechtbank van de meerderjarige zelf.
Hoe kan je de voornaam wijzigen van een minderjarig kind?
De voornaam of achternamen worden bij de geboorte aan een kind meegegeven. Wat de voornaam is en hoe deze aan een mens wordt gekoppeld staat in artikel 1:4 Burgerlijk Wetboek. De persoon die de voornaam aangeeft bepaalt deze ook. Deze aangifte moet plaatsvinden binnen drie dagen na de geboorte. Heel erg bijzonder is, dat de ambtenaar bij wie het kind wordt aangegeven ambtshalve een voornaam kan bepalen als de aangever van het kind geen voornaam opgeeft.
Ambtshalve betekent eigenlijk uit zichzelf. De ambtenaar mag dan dus uit zichzelf een naam geven aan het kind.
Bij een minderjarig kind kan een naamswijziging alleen als de ouders of verzorgers van het kind dit verzoek tot naamswijziging indienen.
Hoe kan je de achternaam van een minderjarig kind wijzigen?
De achternaam van een minderjarig kind wijzigen is lastiger. Niet zo gek ook, het mag geen onderdeel zijn van de scheiding of een ruzie rondom de echtscheiding. Daarom kan de achternaam van een minderjarig kind die jonger is dan twaalf alleen worden gewijzigd als beide ouders hiermee instemmen.
Toestemming van beide ouders is niet nodig als een van beide ouders een misdrijf tegen het kind heeft begaan en hiervoor is veroordeeld of als de ouder die de naamswijziging wil weigeren uit de ouderlijke macht is gezet.
In dergelijke gevallen is het aan te raden om een advocaat bij naamswijziging in te schakelen, want ook termijnen met betrekking tot de verzorging van het kind voorafgaand aan de voorgestelde naamswijziging kunnen een rol spelen met betrekking tot de kans van slagen van het verzoek.
Wat zijn de kosten van een naamswijziging?
Advocaatkosten naamswijziging
De kosten van een naamswijziging zijn niet laag. Je betaalt griffierechten aan de rechtbank en de advocaatkosten bij naamswijziging.
De kosten verschillen niet bij naamswijziging van een kind of naamswijziging bij een volwassene. De advocaatkosten verschillen per advocaat. Uurtarieven liggen tussen de 100 en 250 euro per uur. Maar schrikt niet, je kan ook altijd een vast bedrag afspreken voor een naamswijziging. Vraag hier altijd vooraf naar bij jouw advocaat.
En heb je geen of een laag inkomen en geen vermogen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een advocaat op basis van toevoeging. Ook dit is bij ons geen enkel probleem.
Naamswijgiging leges
Laten we eerst een mythe uit de wereld helpen. Als je jouw voornaam wilt wijzigen, betaal je geen kosten per letter. De overheid of advocaat brengen geen kosten per letter in rekening bij het wijzigen van de voornaam, maar zoals je hierboven kunt zien rekent de advocaat wel een vast tarief of uurtarief en rekent de overheid bepaalde leges in rekening. Deze leges moet je betalen voordat jouw zaak in behandeling kan worden genomen.
Wat zijn de kosten van wijzigen achternaam?
De kosten die de overheid jou in rekening brengt zijn kosten voor het in behandeling nemen van jouw aanvraag. Deze kosten zijn 835 euro. Voor dit tarief kan je de achternaam van twee minderjarige kinderen veranderen. Gaat het om meer kinderen, dan betaal je 1.670 euro.
Wat zijn de kosten van wijzigen voornaam?
Om jouw voornaam te wijzigen betaal je naast advocaatkosten ook griffierechten. Griffierechten zijn kosten die je betaalt om de zaak door een rechtbank te kunnen laten behandelen.
De hoogte van het griffierecht wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren, te weten:
- de zaak zelf
- jouw inkomen
- of je particulier of zakelijk een aanvraag doet
De griffierechten voor voornaam wijzigen zijn €288,-. Daar komen advocaatkosten bij. Wilt u weten wat de totale kosten van een naamswijziging zijn, mailt u ons dan gerust of leg het voor aan een van onze advocaten.
Is een advocaat naamswijziging nodig?
Wordt de aanvraag tot naamswijziging akkoord bevonden, dan verandert de naam middels Koninklijk Besluit na goedkeuring van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Hierna ben je zelf verantwoordelijk voor het feit dat jouw naam is gewijzigd. Denk hierbij aan het vernieuwen van jouw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Maar je moet het ook zelf doorgeven aan andere organisaties zoals de energiemaatschappij of overheidsinstanties.
Je kan eenvoudig jouw eigen advocaat naamswijziging kiezen. Omdat we de procedure online starten kan het bij ons voordeliger dan elders.
Advocaat naamswijziging Amsterdam
Advocaat naamswijziging Rotterdam
Advocaat naamswijziging Den Haag
Advocaat naamswijziging Utrecht
Advocaat naamswijziging Eindhoven
Lees verder...