Ik zoek een:

Is dit ook interessant voor u?

Uitnodiging politie

Uitnodiging van de politie voor verhoor op het politiebureau ontvangen? Dan is het belangrijk dat u duidelijk voor ogen krijgt waarom u bent uitgenodigd door de politie. Heeft u een brief voor uitnodiging als verdachte in een strafzaak ontvangen en wil de politie u verhoren, dan is het verstandig om het verhoor voor te bereiden met een advocaat. Maar wellicht is het niet duidelijk waarom u bent uitgenodigd, als verdachte of getuige.

Voorbereiding van het verhoor is dan ook noodzakelijk. Het kan namelijk zo zijn dat u ingaat op de uitnodiging, maar tijdens het gesprek als verdachte wordt aangemerkt en ter plekke wordt aangehouden en op het politiebureau moet blijven.

Uitnodiging politie verplicht

De politie heeft u een brief gestuurd waarin staat dat u bent uitgenodigd voor verhoor. Dat is geen fijne situatie. Maar gelukkig is het niet verplicht om in te gaan op een uitnodiging van de politie. Dit komt omdat u in Nederland niet mee hoeft te werken aan uw eigen veroordeling.

Verdachte

Misschien bent u verdachte, misschien bent u nog helemaal geen verdachte in een strafzaak. En toch heeft u de uitnodiging ontvangen. Dan is het belangrijk om voorafgaand aan het verhoor een advocaat te raadplegen. In het Salduz-arrest bleek wel dat de politie een dergelijke uitnodiging namelijk ook wel eens verstuurd om een verdachte te horen zonder dat deze een advocaat heeft kunnen inschakelen.

Zwijgrecht

Beslist u om in te gaan op de uitnodiging van de politie, dan moet u er rekening mee houden wat u zegt en of u wat zegt. Het verhoor kan namelijk uw eigen veroordeling in de hand werken. En dat mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Onze advocaten zetten zich altijd in voor vrijspraak als dat mogelijk is en voor de laagst mogelijke straf als vrijspraak geen reële optie is.

Twee opties bij uitnodiging door politie

Als u ingaat op de uitnodiging door de politie om voor verhoor naar het politiebureau te komen heeft u eigenlijk twee opties. U gaat er onvoorbereid heen zonder advocaat of u bereid het verhoor voor met een van onze advocaten.

Mocht u zonder advocaat op de uitnodiging ingaan of zonder voorbereiding met een van onze advocaten naar het verhoor gaan, dan raden wij u aan om u te beroepen op uw zwijgrecht.

U bent niet verplicht om te antwoorden op de vragen van de politie tijdens het verhoor. Mocht de politie dit frustrerend vinden, dan zullen ze proberen u te overtuigen dat antwoorden in uw voordeel werkt.

Ook in dergelijke gevallen is het belangrijk dat u zich blijft beroepen op uw zwijgrecht totdat u een van onze advocaten heeft gesproken. Onze advocaat bekijkt dan direct waarvoor u verhoord wordt en wat er in de brief van de uitnodiging van de politie staat.

Wat kan ik doen als ik een uitnodiging van de politie heb ontvangen?

Als u een brief van de politie heeft ontvangen waarin u wordt uitgenodigd voor een verhoor als verdachte, dan is het verstandig om een advocaat van LegalSpot in te schakelen. Onze advocaten bereiden het verhoor samen met u voor en begeleiden u zodat de kans dat u tijdens of na het verhoor wordt aangehouden drastisch wordt verkleind.

Uiteindelijk is het een mogelijkheid dat u wordt aangehouden als verdachte in een strafzaak. Of u nu met of zonder advocaat naar het verhoor bent gegaan.

Maar wat moet u echt doen bij een uitnodiging tot verhoor?

  1. Beroepen op uw zwijgrecht
  2. Voorafgaand aan het verhoor een advocaat raadplegen

Gelukkig zijn wij er dan ook voor u. Ook als u geen geld voor een advocaat heeft kunnen wij helpen. Onze advocaten werken dan op basis van toevoeging, ofwel als pro deo advocaat.

Lees verder...