Welke goede eigenschappen moet je hebben bij een sollicitatie?
5 goede eigenschappen sollicitatie
Hoe afgezaagd het ook is, elk sollicitatiegesprek kent de vraag naar goede eigenschappen. Soms is deze vraag behoorlijk goed verpakt en herken je hem niet meteen. Maar eigenlijk kan je er vergif op innemen dat je een goede eigenschap moet noemen.
Om dit stuk zo objectief mogelijk te maken spraken wij met sollicitatieinfo.nl, business development managers, fiscalisten, een HR-manager en enkele van onze juristen arbeidsrecht. Zij zijn veelal actief als arbeidsrechtelijk specialist of bedrijfsjurist bij bedrijven. En niet alleen bij ontslag zaken hoor. Laten we eens kijken of we tot 5 goede eigenschappen bij sollicitaties kunnen komen.
Want is het wel verstandig om een goede eigenschap als slechte eigenschap te noemen. Dat je te perfectionistisch bent bijvoorbeeld. We zochten het uit en daarom lees je het in dit artikel.
Inzet
Inzet is “by far” het belangrijkste. De energie moet van je stoel afspatten, aldus International Business Development manager David. Ben niet bang dat mensen je te enthousiast vinden. Als je de ander laat voelen dat je energie hebt, dan geloven ze in jouw inzet. En inzet is wat werkgevers willen. Of je nou alle containers met golfballen, dieren en auto vragen zo uit je mouw schudt (zie de voorbeelden onderaan), zonder inzet zal je het nooit worden.
Dus zorg ervoor dat je vol energie zit, dat de recruiter, HR-manager of werkgever écht voelt dat je wilt knallen. Inzet tonen dus. Goede eigenschap nummer één, period!
Discipline
Veel antwoorden kunnen goed en slecht worden ontvangen. Gedisciplineerd zijn is er eentje die eigenlijk alleen maar goed uitgelegd kan worden. Maar je moet dan ook wel kunnen aantonen dat je discipline hebt.
Als uit jouw cijferlijsten of duur van jouw studie blijkt dat je niet heel gedisciplineerd bent, dan moet je deze misschien niet noemen.
Doorzettingsvermogen
En met lang studeren komen we eigenlijk meteen bij nummer drie. Want hoe leg je dat uit? Nou, vaak hebben mensen die lang over hun studie gedaan hebben ook het nodige gedaan naast hun studie. Wat tijd kostte en dus studiepunten. Tegenwoordig misschien minder gebruikelijk dan - laten we zeggen - tien jaar geleden, toch nog wel relevant. Langstudeerders hebben doorzettingsvermogen, want waar anderen sjezen en dus stoppen met studeren, heb jij jouw studie toch maar even afgerond.
Helikopterview
Zoek je een leidinggevende baan? Of dát nou juist het liefste nooit van je leven? Zoek je tips voor solliciteren bij een advocatenkantoor of als arts? Administratief medewerker of toch accountmanager?
Helikopterview is belangrijk om hoofdzaken van bijzaken te kunnen onderscheiden en aan de hand daarvan beleid te bepalen of beslissingen te kunnen nemen. Het hebben van een goede helikopterview geeft overzicht en orde. Dat wordt gewaardeerd.
Perfectionisme
Deze goede eigenschap is eigenlijk een slechte eigenschap. Of eigenlijk, eh, nou ja, het is een lastige. Want eigenlijk is dit de meest afgezaagde om te noemen tijdens een sollicitatiegesprek. Vragen ze naar jouw slechte eigenschap, dan kan je maar beter eerlijk zijn. Maar je wilt ook niet dat ze je niet aannemen omdat je - net even te - eerlijk hebt gezegd dat jouw slechte eigenschap is dat je alleen maar thee drinkt op woensdagochtend en dan niet haalt voor anderen, of zo…. ;-).
Maar als we deze dan toch noemen, beschrijf waarom je te perfectionistisch bent, maar zorg ervoor dat het er niet voor kan zorgen dat het jouw teamwork capaciteiten onderuit haalt. Tenzij teamwork natuurlijk niet nodig is in jouw functie en het juist goed is dat je een tikkeltje te perfectionistisch bent. Waardoor alles wat jij doet het beste is en sowieso beter moet dan wat anderen doen. Maar let op, het blijft dus een gevaarlijke.
Voorbeeld vragen sollicitatie
Als de vraag goed vermomd is, dan zal de recruiter testen hoe goed je kan nadenken en beslissen onder druk. Dit doen ze door achter goede en slechte eigenschappen proberen te komen door de vragen net even anders te stellen dan je verwacht. Bijvoorbeeld door te vragen welk dier of welk onderdeel van een auto je bent. Maar wees goed op je hoede. Want ben je de wielen, laat je je dan niet te veel leiden door het stuur? Of ben je dan juist een goede teamplayer? Ben je het stuur, ga je dan niet te veel je eigen weg en ben je daardoor juist geen teamplayer?
Voor dieren net zo. Als je moet aangeven welk dier je zou willen zijn, dan moet je dit eigenlijk als metafoor of beeldspraak zien voor jouw goede en slechte eigenschappen. Jouw sterktes en zwaktes. Denk hier dus goed over na. Maar niet te goed. Als je bijvoorbeeld hebt uitgewerkt dat je het liefst een trouwe hond bent, maar de vraag is of je liever een tijger of een haai zou zijn. Dan zit je in het nauw.
Nog zo’n vraag die onze jurist Lieselotte meemaakte tijdens haar sollicitatie: “Stel, je komt thuis en er staat een container met golfballen voor de deur. Je kan er niet in. Wat zou je dan doen?”.
Lastig, altijd heel erg lastig. En dat is het ook voor recruiters of HR-managers hoor. Want weten ze zelf wel wat ze willen horen? Nee, het gaat er bij deze vraag niet om of je precies weet hoeveel golfballen er in een container gaan.
Lieselotte maakte destijds aan de hand van de grootte van een container en de afmetingen van een golfbal een schatting hoeveel golfballen er in een container passen. Let wel, of dit juist is, is he-le-maal niet belangrijk. Goed, je moet wel snel kunnen rekenen en schatten, dus als je met vijfentwintig ballen aankomt dan zal vreemd worden opgekeken, maar goed.
Het antwoord. Stel dat een golfbal ongeveer vier centimeter is in doorsnede en een container vier meter breed, vier meter lang en vier meter hoog - zijn ze niet, gaat het nu niet om - dan passen er 25 golfballen in een meter. Er gaan er dus 100 in de lengte maal, 100 in de breedte, maal 100 in de hoogte. Dat zijn 1.000.000 (één miljoen) golfballen in een dergelijke container.
Destijds solliciteerde Lieselotte naar een functie als business developer en daarom gaf hij aan de ballen te gaan verkopen voor 1 euro per stuk en zo één miljoen euro te kunnen verdienen. BAM. Aangenomen.
Niet enkel door dat ene antwoord natuurlijk, maar wel door een combinatie van snel handelen, goed kunnen inschatten en beslissen onder druk. En natuurlijk de juiste toepassing van goede eigenschappen.