Hoe ziet de advocaat van morgen eruit?

Hoe ziet de advocaat van morgen eruit?

Het runnen van een advocatenfirma gaat er vandaag de dag heel anders aan toe dan dat dit een paar jaar geleden was. Zo is het tegenwoordig niet altijd een toegevoegde waarde meer om op juridisch vlak jezelf te onderscheiden. Vandaag de dag wordt er wat meer van een advocaat verwacht. Cliënten verwachten dat de advocaat altijd voor ze klaar staat en verlangen dan ook grote betrokkkenheid. Hoe haalt de advocaat van morgen het maximale resultaat eruit voor haar cliënten én de cliëntrelatie?

Imago van een advocaat

De meeste mensen zullen een advocaat omschrijven als kritisch, afstandelijk, rationeel denkend en analytisch sterk persoon. Dit zijn kortweg ook de meest belangrijke eigenschappen voor een advocaat. Dit maakt een advocaat vaak, zoals eerder benoemd, juridisch inhoudelijk zeer sterk. Tegenwoordig wordt ook verwacht dat een advocaat zich inleeft en betrokken voelt bij de cliënt. Op dit moment kan de advocaat in een tweestrijd komen. In sommige gevallen is het voor de advocaat namelijk belangrijk dat zij goed naar de feiten kijken en geen emotie mee laten spelen. Wanneer er te veel emotie bij komt kijken dan kan het ervoor zorgen dat er een zaak verloren gaat omdat er niet rationeel nagedacht is. De tussenbalans is hierbij erg belangrijk. De topadvocaten anno nu kunnen zich dan ook inleven in de cliënt tot een bepaalde hoogte om vervolgens zonder al teveel emotie, rationeel na te kunnen denken.  

Centraal stellen van de cliënt

Zoals eerder aangegeven, is het inleven in de cliënt belangrijker geworden. Dat geldt dus niet alleen voor het behouden van cliënten, maar vooral voor het verkrijgen van nieuwe cliënten. Er is namelijk de afgelopen jaren behoorlijk wat concurrentie bijgekomen. Vroeger was het voor een advocaat genoeg om te vertellen wat hun expertise was en vervolgens werd de potentiële cliënt dan ook daadwerkelijk een cliënt. Vandaag de dag is dit niet genoeg. De communicatieve vaardigheden en het inlevingsvermogen in de situatie van de potentiële cliënt is zeer belangrijk om deze potentiële cliënt te overtuigen dat jij deze zaak voor hem kan gaan winnen. Advocaten hebben dan ook steeds meer geleerd om de cliënt centraal te stellen. Tegenwoordig wordt steeds vaker aan de cliënt gedacht en niet aan de zaak. Zo wordt dan ook een band opgebouwd, doordat de advocaat anno nu zich focust op wat er op dit moment speelt bij haar cliënt en niet wat hij in het verleden voor die cliënt heeft betekend.

Werken met specialisaties

Om vandaag de dag als advocatenfirma de cliënt optimaal te bedienen is specialisme van levensbelang. Het is vrijwel onmogelijk om als advocaat in alles goed te zijn omtrent de wetgeving. Een firma die advocaten heeft met een groot aantal specialisaties zal niet dezelfde kwaliteit dienstverlening kunnen bieden als een firma die specialisaties heeft. Focus is zeer belangrijk op kwaliteit te kunnen bieden. Daarom onderscheiden de advocatenfirma’s zich tegenwoordig in verschillende specialisaties. Zo zijn er advocaten die gespecialiseerd zijn in incasso, strafrecht of ondernemersrecht. Voor elk specialisme staan er dan dus één of meerdere advocaten klaar die gespecialiseerd zijn in een bepaald stukje van de wet. Dit zorgt ervoor dat er daadwerkelijk kwaliteit kan worden geboden aan de cliënt. Het specialisme zorgt er dus voor dat een advocatenfirma nog steeds juridisch inhoudelijk zeer sterk is en daarnaast ook de focus gelegd kan worden op de behoeften van de cliënt.

Blijven doorontwikkelen

De verwachting die een cliënt van een advocaat heeft is dus wat veranderd ten opzichte van vroeger en zal hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst weer wat gaan veranderen. De topadvocaat van nu heeft zich dus zo moeten ontwikkelen in dat het de cliënt centraal is gaan stellen en is gaan denken vanuit haar behoeftes, maar dit tegelijkertijd niet ten koste laten gaan van dienst, het bieden van juridisch inhoudelijk kennis. Deze doorontwikkeling zal dan ook niet stil komen te liggen in deze branche. Door de constante verandering is het blijven doorontwikkelen van het beroep advocaat van groot belang. Gebeurt het niet dan zal je als firma achter lopen op de rest van je concurrentie en wellicht ook uiteindelijk niet meer in te halen. Daarom zullen ook in de toekomst advocatenfirma’s zich blijven doorontwikkelen en zich niet alleen vasthouden aan hun juridisch inhoudelijke kennis. Deze organisaties zullen in de toekomst de belangrijkste spelers worden in de branche.