Advocaatkosten echtscheiding aftrekbaar?

Advocaatkosten echtscheiding aftrekbaar?

Advocaatkosten die u maakt voor de echtscheiding zijn niet aftrekbaar. Maar er zijn kosten die u na een echtscheiding wel aftrekbaar van de belasting zijn.

Hierbij kunt u denken aan de advocaatkosten die u na uw echtscheidingsprocedure maakt om uw alimentatie überhaupt te krijgen, maar ook als u van mening bent dat deze te laag is en moet worden verhoogd.

Onderhoudsplicht alimentatie aftrekbaar

Is partneralimentatie aftrekbaar?

Zoals hierboven gezegd: advocaatkosten voor een echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar. Maar een belangrijke aftrekpost zit hem wel in uw onderhoudsplicht. U kunt dit opvoeren voor de inkomstenbelasting. Onder de noemer uitgaven voor onderhoudsverplichtingen is de partneralimentatie die u betaalt aftrekbaar van de belasting.

Bent u de ontvangende partij en krijgt u partneralimentatie? Dan is dit technisch gezien inkomen en moet u daarover inkomstenbelasting betalen over de partneralimentatie. Dit geldt echter niet voor de door u ontvangen kinderalimentatie.

Is kinderalimentatie aftrekbaar?

Over kinderalimentatie betaalt de ontvanger dus geen inkomstenbelasting. Maar kunt u betaalde kinderalimentatie aftrekken van de belasting als u betalingsplichtige bent? Ja, ook de door u te betalen kinderalimentatie komt in aanmerking om van de belasting af te trekken. Maar u moet hierbij wel erg goed opletten, want hier zijn veel voorwaarden aan verbonden. Kinderalimentatie aftrekken van de belasting kan niet indien:

  • Het kind studiefinanciering ontvangt
  • Het kind 21 jaar of ouder is
  • U heeft als betaler geen recht op kinderbijslag
  • U moet minimaal 408 euro kinderbijslag per kwartaal per kind betalen

Uw echtscheidingsadvocaat kan u hierbij helpen, maar het is ook aan te raden om het met een fiscalist te bespreken. Deze kan uw aangiften doen en ook uw aftrekposten bekijken. Zo voorkomt u problemen met betrekking tot alimentatie en de belastingdienst. Voor juridisch advies kunt u altijd bij ons terecht.