Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken op de boot?

Alcohol op de boot

Varen, het is waanzinnig populair. Maar met alcohol op varen is uiteraard verboden. En niet zo gek natuurlijk.

Boete?

Als je op de boot wordt gepakt met meer dan 0,5 promille - ongeveer 3 glazen - krijg je een dagvaarding en een boete die begint bij 500 euro.

Maar wat is er lekkerder dan op een mooie lente of zomerdag genieten van het mooie weer op het water? Precies, weinig. Toastje erbij, hapjes serveren. Blikje bier, glaasje bubbels. Voor een top dagje op het water is niet meer nodig.

Dat het gevaar van alcohol op het water tot enkele jaren geleden volledig onderschat werd is zeker. Dat alcohol op de boot behoorlijk verkeerd kan aflopen als er alcohol bij in het spel komt bleek op de Vinkeveense plassen in 2014 wel toen een man met teveel alcohol op met zijn boot over een andere boot heen vaarde.

Dit drama kostte twee mensen het leven en leverde de dader, naast een te betalen schadevergoeding van 300.000 euro, een gevangenisstraf op van 4 jaar.

Mag je met alcohol op varen?

Het simpele antwoord op de vraag of je met alcohol op mag varen is: nee. Je mag niet onder invloed van alcohol een boot besturen. Niet voor de pleziervaart en niet in de beroepsvaart.

Net als bij autorijden geldt er weliswaar geen norm van nul. Het alcoholpromillage mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Als je een ademtest weigert of je blaast een hoger promillage, dan krijg je een boete. Het feitelijke antwoord op de vraag of je met alcohol op mag varen is dus ja. Het mag, maar met mate en het wordt afgeraden. Eigenlijk moet alcohol op het water niet anders worden gezien dan alcohol in het verkeer.

Heeft varen met alcohol gevolgen voor het rijbewijs?

Ondanks steeds strengere handhaving op het water, blijft varen met alcohol op vooralsnog zonder risico voor het rijbewijs, zo lijkt het. Wel kan de vaarbevoegdheid worden ontzegd en kan het beroepsschippers hun baan kosten als zij met teveel alcohol op achter het roer worden gepakt.

Welke boete krijg je bij varen met alcohol op?

Zoals hierboven vermeld mag je maar 0,5 promille blazen. Blaas je daarboven terwijl je aan het roer stond? Dan krijg je eigenlijk altijd een dagvaarding en moet je voor de rechter verschijnen. De hoogte van de boete die de rechter oplegt zal in lijn liggen met die voor het wegverkeer. Dit zal je dus waarschijnlijk een bekeuring van enkele honderden euro’s opleveren.

Voorkomen of genezen?

De boete is natuurlijk niet het grootste drama wat kan ontstaan als iemand een boot bestuurt met alcohol op. Dat de boetes zo hoog zijn moet dan ook eerder een afschrikwekkende functie hebben. Het moet gebruik van alcohol op de boot door de kapitein voorkomen. Want dat genezen niet altijd meer kan als een ongeluk op het water gebeurt is erg genoeg wel duidelijk.

 

Notitie: Dit artikel is met de grootst mogelijke nauwkeurigheid opgesteld op 3 mei 2016. Mocht regelgeving veranderen, bijvoorbeeld met betrekking tot alcohol en het rijbewijs, maar staat dat nog niet in dit artikel, dan kunt u ons hiervoor niet verantwoordelijk houden.