Hoe kun je alimentatie afkopen?

Alimentatie afkopen

Alimentatie afkopen is een goede manier om alles snel te regelen met uw ex-partner. Uiteraard heeft het afkopen van alimentatie voordelen en nadelen.

Uw ex-partner ontvangt bij afkoop van alimentaties eenmalig een bedrag. Daarna bent u uw ex-partner niets meer verschuldigd. Het is wel belangrijk om alimentatie afkopen goed te regelen met de belasting en daarom fiscaal advies bij alimentatie afkopen in te winnen.

In dit artikel leggen we u duidelijk uit hoe u alimentatie afkopen kunt en hoe u dit fiscaal en juridisch gezien goed kunt regelen met uw ex-partner. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat er alsnog een vordering komt in de toekomst van uw ex-partner of dat het nadelen oplevert voor uw belasting en het aftrekken van alimentatie.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Afkopen kinderalimentatie nietig
  • Afkopen partneralimentatie
  • Alimentatie afkopen berekenen
  • Alimentatie afkopen fiscaal en belastingtechnisch

Afkopen kinderalimentatie nietig

Afkopen van kinderalimentatie is niet mogelijk. Vanuit contractsvrijheid lijkt er een mogelijkheid om kinderalimentatie af te kopen.

De Rechtbank van Noord-Holland in Alkmaar heeft in 2014 echter anders geoordeeld.

De vrouw die bij deze zaak kinderalimentatie claimde terwijl deze was afgekocht door haar ex-partner stelde dat de overeenkomst die was gesloten om de alimentatie af te kopen nietig was.

De rechter oordeelde dat de overeenkomst betreffende het levensonderhoud van het kind kan worden gewijzigd of moet worden ingetrokken, omdat bij een dergelijke overeenkomst over het algemeen sprake is van een grove miskenning van de wettelijke maatstaven.

Afkopen partneralimentatie

Afkopen van partneralimentatie is goed mogelijk. U kunt uw alimentatie afkopen, maar u moet dit wel in een overeenkomst vastleggen. Om ervoor te zorgen dat de overeenkomst correct is opgesteld en om te voorkomen dat u in de toekomst toch nog een verzoek tot wijziging krijgt van uw ex-partner is het aan te raden om de mogelijkheden tot afkopen van alimentatie te bespreken met een van onze advocaten gespecialiseerd in alimentatie.

Alimentatie afkopen berekenen

Hoeveel alimentatie u moet betalen als u de alimentatie wilt afkopen kunt u berekenen op basis van uw situatie en op basis van die van uw ex-partner. Alimentatie afkopen berekenen kan met een alimentatiecheck.

Alimentatie afkopen fiscaal

Afkoop van partneralimentatie heeft fiscale gevolgen. Sterker nog, afkopen van alimentatie kan fiscaal in uw voordeel werken. Of u nu alimentatie moet betalen of ontvanger bent.

Het is niet alleen fijn omdat u hierna van alles af bent. Het heeft ook gevolgen voor uw inkomstenbelasting. Alimentatie afkopen is aftrekbaar. Mocht u weinig geld verdienen en alimentatie ontvangen of moeten betalen en dit afkopen? Dan kunt u de bedragen middelen over een periode van drie jaar. Zo voorkomt u dat u erg veel inkomstenbelasting moet betalen over de afgekochte alimentatie.

Bedenk wel goed, dat afkopen is en dat het dan afgekocht blijft. Krijgt uw ex-partner een nieuwe relatie en gaat uw ex-partner opnieuw trouwen of gaat uw ex-partner samenwonen als ware hij of zij getrouwd, dan kunt u hier niets aan doen en kunt u geen betaalde en afgekochte alimentatie terugvragen.