Bedrijf kopen van curator en bedrijf kopen uit faillissement

Bedrijf kopen van curator en bedrijf kopen uit faillissement

Een bedrijf kopen van de curator komt vaak voor. Maar hoe kan ik een bedrijf kopen via de curator en waar moet ik op letten als ik een failliet bedrijf of een bedrijf met schulden koop? 

Dat zijn vragen waar we in dit artikel op ingaan. Failliet bedrijf overnemen van curatoren? Doe dit samen met een van onze advocaten of juristen faillissementsrecht om te kijken hoe u het beste een bedrijf van de curator kunt kopen of een bod kunt uitbrengen op een failliete boedel.

Meerdere van onze advocaten faillissementsrecht zijn ook curator in faillissementen en krijgen daardoor regelmatig met dergelijke bedrijven te maken. Zo realiseren zij vaak een doorstart. Bijvoorbeeld een doorstart via de aantrekkelijke pre-pack methode. Wilt u een doorstart maken met pre-pack, denkt u aan een turboliquidatie of wilt u eens met een van onze advocaten of juristen praten? Neem dan gerust contact op.

Hieronder worden de volgende onderwerpen kort behandeld:

  • Hoe kan ik een bedrijf kopen van de curator?
  • Waar moet ik opletten bij bedrijf kopen van de curator?
  • Bedrijf kopen met schulden
  • Bedrijf kopen uit faillissement
  • Bedrijf kopen en doorstart maken

Hoe kan ik een bedrijf kopen van de curator?

De doorstart is een populaire manier om een bedrijf te kopen uit faillissement. Zo kunt u inboedel uit een faillissement kopen, een deel van de inboedel kopen op een veiling, maar ook een heel bedrijf kopen van de curator.

Dat dit niet zonder risico is, mag voor zich spreken. Waarom is het bedrijf failliet gegaan? Doordat de vorige eigenaren geen goede ondernemers waren? Was de markt er toen niet klaar voor en nu wel? Of was er misschien te veel concurrentie en kunt u die wel aan met de juiste prijsstelling?

Allemaal vragen die u moet beantwoorden als u een bedrijf van de curator wilt kopen. Staat u dan nog achter uw gedachte omdat u wel weet hoe u het bedrijf tot een succes kunt maken en daarom de kans moet grijpen om het goedkoop te kopen uit faillissement?

Praat dan eens met onze advocaten en juristen of kom in contact met een curator die regelmatig te maken krijgt met faillissementen en u wellicht kan laten kennismaken met bedrijven die u goedkoop kunt overnemen.

Waar moet ik opletten bij bedrijf kopen van de curator?

Als u een bedrijf van de curator wilt kopen zijn er meerdere mogelijkheden. De curator zal kijken of hij het hele bedrijf aan u kan verkopen en of het mogelijk is om de gezonde delen van het bedrijf te verkopen. Blijkt het niet mogelijk om het bedrijf als een geheel te verkopen, dan zal de curator proberen de inboedel aan te bieden middels een openbare veiling. Op die manier zal hij proberen om gemaakte kosten tijdens faillissement, belastinschulden en alle overige schulden te voldoen. Voor zover dat haalbaar is natuurlijk.

Risico bij het kopen van een bedrijf uit faillissement 

U moet zich goed bewust zijn van de risico's die kleven aan het kopen van een bedrijf uit faillissement van de curator. Het bedrijf is namelijk failliet geweest en waarschijnlijk niet zonder reden.

Zoals in dit artikel reeds is gezegd, kan het aan mismanagement liggen of juist aan de hoge kosten die het "oude" bedrijf had voor faillissement. 

Maar u heeft natuurlijk geen enkele garantie. Na de koop trekt de curator zich ook terug.

Fiscaal en financieel advies bij bedrijf kopen van curator of uit faillissement

Fiscaal advies en financieel advies als u een bedrijf kopen wilt van de curator is wellicht ook aan te raden. Onze fiscalisten, boekhouders en accountants staan daarom ook voor u klaar.

Bedrijf kopen en doorstart maken

Wilt u een doorstart maken met een bedrijf dat u van de curator gaat kopen uit faillissement?

Bespreek dit dan vooraf met een van onze juristen of advocaten gespecialiseerd in faillissementsrecht. Samen kunt u dan kijken naar de waardering die de curator er aan heeft gegeven en welke voorwaarden in het contract komen te staan.

Zo kunt u mogelijk goedkoop een bedrijf kopen van de curator uit faillissement, maar loopt u toch minder risico door gedegen due dilligence onderzoek bijvoorbeeld. Voor juridisch advies kunt u altijd bij ons terecht.