Wat kun je doen bij een bedrijfsbezoek van de belastingdienst?

Bedrijfsbezoek belastingdienst

Bedrijfsbezoek van de belastingdienst? Het is een controle waar eigenlijk ieder bedrijf op een gegeven moment mee te maken krijgt. Dit geldt ook voor iemand die als ZZP’er werkt. In dit artikel leggen we uit wanneer en waarom bedrijfsbezoeken door de belastingdienst worden uitgevoerd en wat je kunt verwachten. Uiteraard leggen we ook kort uit hoe wij kunnen helpen als je een aankondiging voor een bedrijfsbezoek hebt ontvangen zodat alles op orde is en in goede banen kan worden geleid. En blijkt er toch wat mis, gaan onze fiscalisten er achteraan bij de belastingdienst om bijvoorbeeld uitstel te vragen zodat we de juiste informatie kunnen aanleveren en boetes worden voorkomen.

Waarom een controle door de belastingdienst?

De belastingdienst voert een bedrijfsbezoek als controle uit. Ze komen dan bij je langs om informatie in te winnen en te kijken naar jouw administratie en bedrijfsvoering. Het gaat soms zo ver dat ook wordt meegenomen of er klanten in de zaak aanwezig zijn, ook personeel kan worden gecontroleerd. In de laatste twee gevallen spreken we van een waarneming ter plaatse.

Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de belastingdienst aangeeft dat je bijna altijd een aankondiging krijgt als een bedrijfsbezoek in de vorm van waarneming ter plaatse wordt gepland. “Bijna altijd” dus inderdaad. Of met andere woorden: niet altijd.

Wanneer vindt een bedrijfsbezoek door de belastingdienst plaats?

Zoals we in de inleiding hebben aangegeven krijgt ieder bedrijf hier wel een keer mee te maken. Wanneer, dat is niet te zeggen. Daar zijn geen richtlijnen voor, maar het kan voorkomen als je in een bepaalde branche werkt die uitgelicht wordt of als de inkomsten te laag lijken te zijn om van rond te komen.

De waarneming ter plaatse wordt bijna altijd van te voren aangekondigd, maar dus niet altijd. En als je wel een aankondiging hebt ontvangen zal niet exact worden aangegeven wanneer het plaatsvindt. Je krijgt dus geen datum of tijd wanneer het bezoek op de planning staat.

Na een eerste bedrijfsbezoek of waarneming ter plaatse volgen vaak meerdere bezoeken. Deze vervolgbezoeken worden vrijwel nooit aangekondigd.

Boete gekregen?

Heb je een boete gekregen na een bedrijfsbezoek door de belastingdienst? Dan heb je mogelijk geen correcte administratie gevoerd of is de fiscus van mening dat de dagelijkse werkzaamheden in jouw bedrijf niet matchen met de belastingaangifte of administratie. Een van onze fiscaal juristen kan je dan het beste helpen.