Belasting tweede huis

Belasting tweede huis

Wat moet u weten over belastingen omtrent uw tweede huis? Bijvoorbeeld de belasting bij verhuur van een tweede huis of uw vakantiewoning? Het kan erg interessant zijn om uw vakantiewoning of tweede woning te verhuren want het kan u een behoorlijk belastingvoordeel opleveren. En wat betekent een vakantiewoning in Nederland of het buitenland voor uw bezittingen in box 3? In dit artikel geven we daar allemaal kort antwoord op zodat u kunt kijken of u er zelf uit komt of toch advies wilt van een van onze specialisten.

Belasting tweede woning

U kent het televisieprogramma wel. Housevision. Housevision is een programma op tv waarbij regelmatig wordt gezegd dat u belastingvoordeel kunt krijgen bij aanschaf van een vakantiehuis, vakantiewoning of tweede huis. Maar aan welk belastingvoordeel moet u dan denken en hoe regelt u dat?

Een vakantiewoning of tweede huis kopen kunt u vanwege verschillende redenen overwegen. In dit artikel bespreken we kort hoe belastingvoordeel en een vakantiewoning hand in hand gaan als u een vakantiewoning verhuren gaat.

Een tweede huis verhuren levert u dus investeringsmogelijkheden en belastingvoordelen op.

Vaak kunt u via parken waarop uw vakantiehuis staat gebruik maken van een verhuur service. Zij beheren dan uw vakantiehuis in de periodes dat u heeft aangegeven het te willen verhuren. Doet u dit? Dan brengt dit belastingvoordeel met zich mee omdat u wordt aangemerkt als ondernemer. 

Doet u dit niet, dan kunt u zelf bij de belastingdienst aantonen dat u uw tweede woning verhuurt en aan de voorwaarden van de belastingdienst voldoet.

Omzetbelasting aftrekken

U kunt dan omzetbelasting aftrekken. Omzetbelasting is de BTW die u betaald heeft toen u het huis kocht, liet bouwen of ging inrichten. BTW of omzetbelasting aftrekken bij verhuur van een tweede huis kan dus al snel veel belastingvoordeel opleveren.

Huuropbrengsten tweede woning

De huuropbrengsten van een tweede woning zijn dus interessant. Uw vakantiehuis staat dus niet meer leeg als u er niet bent en kost u dan geen geld, maar levert u zelfs geld op.

Al die maanden dat u niet in uw vakantiehuis verblijft kunt u het verhuren en haalt u dus huuropbrengsten uit uw tweede woning.

Maar overweegt u een vakantiehuis voor verhuur aan te schaffen, of heeft u reeds een tweede huis om te verhuren of wilt u kijken wat uw mogelijke belastingvoordelen zijn bij de verhuur van uw vakantiehuis?

Rendement tweede huis

Het kan natuurlijk ook zijn dat u een tweede huis aanschaffen wilt om hele andere redenen. Gewoon om op vrije momenten lekker van te genieten, maar waarschijnlijk ook om rendement op uw tweede huis te behalen zodat u uw tweede huis of vakantiewoning ook als investering kunt beschouwen.

Zo leveren verhuur en latere verkoop u in veel gevallen een goed rendement op. Van soms wel bijna tien procent.

Hypotheekrenteaftrek tweede huis

Om problemen met de belastingdienst te voorkomen moet u weten dat een tweede huis hypotheekrenteaftrek niet kent. Deze hypotheekrenteaftrek bij een tweede woning geldt ook niet als u uw tweede woning verhuurt. Uw tweede woning valt dan namelijk in box 3 bij de belasting.

Tweede woning: box 3

Box 3 betekent dat u inkomsten heeft uit uw tweede huis welke door de belastingdienst worden aangemerkt als sparen en beleggen (box 3). Het valt dus niet, zoals uw eerste huis, in box 1. Box 1 zijn inkomsten uit werk en woning. Box 3 zijn inkomsten uit sparen en beleggen en daarom is hypotheekrenteaftrek bij het tweede huis niet toegestaan.

Tweede woning kopen en verhuren

Kies op deze pagina uw belastingadviseur en laat u adviseren omtrent uw tweede woning. Leg gerust online uw vraag voor en maak een afspraak.

Betreft het een woning in Nederland of in het buitenland? Maak hieronder uw keuze:

Fiscaal advies tweede woning in Nederland

Fiscaal advies tweede woning in het buitenland