Hoe kun je een bodemprocedure starten en wat zij de kosten?
Bodemprocedure starten
Bodemprocedure starten? De bodemprocedure is de manier om een definitief vonnis te krijgen, in plaats van een voorlopige voorziening zoals bij een kort geding. Een kort geding aanspannen is goedkoper en gaat sneller dan een bodemprocedure starten, maar na een kort geding heeft u geen definitief vonnis.
Je kunt eenvoudig een bodemprocedure starten door hier procederen aan te vragen.
De bodemprocedure is eigenlijk de reguliere civiele procedure, maar volgt ook wel na de kort geding procedure om een uitspraak van de rechter te krijgen die definitief is.
Zoals in veel voorbeelden op internet wordt aangegeven, beginnen mensen een bodemprocedure voornamelijk als veel schade geleden is en partijen zich niet willen schikken naar de uitspraak van de rechtbank in kort geding.
U kunt een bodemprocedure starten in veel gevallen, als civiele procedure. Hierover gaan we in op andere artikelen over de bodemprocedure. Hieronder volgt alvast een kleine opsomming van bodemprocedures en de advocaten die daarbij kunnen helpen:
- Bodemprocedure echtscheiding
- Bodemprocedure relatiebeding werknemer
- Bodemprocedure omgangsregeling
- Bodemprocedure erfrecht en procedure starten erfrecht geschil
- Bodemprocedure starten na kort geding
Hoe kan ik een bodemprocedure beginnen?
Een bodemprocedure starten doet u met een advocaat. Zo kunt u uw zaak bespreken en kan de advocaat vast een inschatting maken van de kansen. Dit gebeurt via een rechtspositiebepaling.
Bodemprocedure na kort geding
Als u wilt scheiden, dan is de bodemprocedure uw daadwerkelijke scheidingsprocedure. Daarom gaan we in dit artikel in op de bodemprocedure starten na kort geding. Dit kan natuurlijk ook na een kort geding bij echtscheiding.
Zoals we in ons artikel over het kort geding aangeven, wordt de bodemprocedure niet vaak gestart. Dit komt door de kosten en door de tijd die het in beslag neemt. Maar als u een definitief vonnis wilt, dan is een bodemprocedure beginnen zeker een goede oplossing.
Tijdens uw kort geding had de rechter namelijk maar een dag tot twee weken om uitspraak te doen en kennis van de zaak te nemen of (beperkt) onderzoek te doen. Voor uitgebreider onderzoek en een definitief vonnis is daarom een bodemprocedure na kort geding nodig.
En let op! Heeft u al een voorlopige voorziening uit kort geding op zak? Dan is het niet zeker dat de rechter hier in de bodemprocedure in meegaat. De rechter in de bodemprocedure is niet gebonden aan de uitspraak in kort geding en kan daarom een andere uitspraak doen dan u verwacht.
Dit kan natuurlijk ook in uw voordeel werken, misschien wenst u wel een andere uitspraak in de bodemprocedure na kort geding.
Neem contact op met een van onze advocaten om uw vraag te bespreken en de mogelijkheden en kosten voor u bij de bodemprocedure te bespreken.
Hoogte schadevergoeding in bodemprocedure
Een schadevergoeding kan bij voorlopige voorziening worden toegekend in kort geding. Echter, de hoogte van de schadevergoeding zal de rechter in kort geding niet vaststellen. De hoogte van de schadevergoeding kunt u in de bodemprocedure laten bepalen.
Leest u voor meer informatie over de bodemprocedure onderstaande artikelen:
- Bodemprocedure echtscheiding
- Bodemprocedure relatiebeding werknemer
- Bodemprocedure omgangsregeling
- Bodemprocedure erfrecht en procedure starten erfrecht geschil
- Bodemprocedure starten na kort geding
(deze artikelen worden aangevuld en zijn daarom nog niet allemaal aan te klikken)