Zo zorg je ervoor dat je nog met je ex-partner door één deur kunt

Het is heel belangrijk dat je na je scheiding nog door één deur kunt met je ex-partner, zeker als er kinderen in het spel zijn. Dit is niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Van een vechtscheiding wordt immers niemand blij. Maar hoe zorg je er nou voor dat je nog goed kunt omgaan met je partner na een scheiding? In deze blog geven we je een aantal handige tips.

Kies voor een mediator

Een mediator kan je helpen om samen te zoeken naar duurzame oplossingen. Je gaat in gesprek met elkaar om alles te regelen. Hierbij kan de mediator je helpen zoeken naar oplossingen waarmee beide partijen het eens kunnen zijn. Als je kiest voor een mediator kom je dus niet lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar sta je juist naast elkaar als je zoekt naar oplossingen. Dit kan het scheidingsproces versnellen en zorgt er bovendien voor dat jullie band in tact blijft. Ben je op zoek naar een mediator? Dan kun je terecht bij Meesters in Mediation.

Wees bereid om concessie te doen

Om mediation goed te laten verlopen, is het belangrijk dat je allebei bereid bent om concessies te doen. Je zoekt immers samen naar oplossingen en er wordt rekening gehouden met de wensen van beide partijen. Als je op deze manier samen tot eerlijke oplossingen komt, kunnen jullie allebei met een tevreden gevoel terugkijken op de beslissingen die jullie hebben genomen. En dat werkt positief voor jullie band.

Doe af en toe een stapje terug

Misschien heb je heel erg de neiging om alles te willen controleren wat er gebeurt bij je ex-partner. Je kind is immers regelmatig bij je ex-partner, en dan heb je de neiging om alles in de gaten te houden en daar zo nodig commentaar op te leveren. Maar jullie bouwen allebei een nieuwe leven op, en dan is het soms belangrijk om een stapje terug te doen.

Communiceer goed met elkaar

Ook is het belangrijk om goed te blijven communiceren. Dit kan een simpel berichtje zijn over de school van je kinderen, vriendjes en vriendinnetjes waar ze graag mee afspreken of een foto van een bereikte mijlpaal. Bij grotere beslissingen is het echter verstandig om Whatsapp niet te gebruiken, maar het gesprek gewoon face to face te houden.

Probeer een toekomstbeeld voor ogen te houden

Bij het maken van bepaalde beslissingen is het vaak verleidelijk om je te laten leiden door emoties. Toch is het belangrijk om samen te bekijken waar je over een aantal jaar wil staan. Dit helpt bij het maken van duurzame beslissingen.

Spreek niet negatief over je ex in de buurt van je kind

Tot slot is het wel zo verstandig om niet negatief te spreken over je ex-partner in de buurt van je kind. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn voor je kind, wat de belangrijkste reden is om het niet te doen. Maar het is ook niet echt bevorderlijk voor de relatie met je ex-partner als die van je kind hoort wat je allemaal over hem of haar hebt gezegd.