Gepakt met drugs op een festival?

Drugs festival

Opiumwet overtreden? Drugs gebruiken is niet strafbaar, drugs bezitten weer wel. Lekker is dat, want hoe zit het dan eigenlijk? En hoeveel mag je op zak hebben voordat je wordt gepakt?

Bijvoorbeeld als je de opiumwet hebt overtreden omdat je gepakt bent met drugs op een festival?

In dit artikel leggen we uit wat je het beste kan doen als je bent gepakt met drugs op een festival.

Is drugsbezit op festival een misdrijf?

Drugs gebruik is niet strafbaar, maar wordt drugs gevonden bij een controle bij de ingang van een festival in een zogenoemde anti drugsstraat of tijdens fouilleren op het festival? 

Dan word je vaak de mogelijkheid geboden om direct in te stemmen met een geldboete of taakstraf. Het Openbaar Ministerie stelt dan een bedrag of taakstraf voor. 

Ga je hiermee akkoord, zo stellen OM en politie, dan ben je er vanaf.

Strafbeschikking niet betalen!

Dit is echter niet zo! Je krijgt een strafblad en dat zal je lang achtervolgen.

Daarom raden onze advocaten aan om de strafbeschikking niet te betalen.

Wat kan je het beste doen bij drugscontrole op een festival? 

Algemeen wordt door advocaten geadviseerd om de aangeboden beschikking van het Openbaar Ministerie niet te betalen.

Betaal je de beschikking, dan krijg je eigenlijk zeker een strafblad.

Wordt er drugs bij je gevonden? Zorg ervoor dat je dan altijd een advocaat spreekt. Dit kan ook na het festival. Maar zorg wel dat je snel bent.

Verzet

In verzet gaan op het moment dat bij een controle drugs wordt gevonden of bij ontvangst van de beschikking is ook een optie.

Verzet bij controle betekent natuurlijk niet verzet bij aanhouding, maar een soort van bezwaar tegen de beschikking. Kies je voor verzet?

Neem dan zo snel mogelijk, maar zeker binnen twee weken nadat je de beschikking heeft ontvangen contact met ons op voor een advocaat.

Ook dan kan je direct een advocaat eisen op het moment dat bij controle drugs wordt gevonden, je zal dan misschien naar het lokale politiebureau worden vervoerd voor verder verhoor.

Maar je krijgt dan in ieder geval niet automatisch een strafblad door het pinnen van de aangeboden beschikking.

Je volgt gewoon de procedure, maar gaat niet direct akkoord met de strafbeschikking. Je doet niets verkeerd, maar krijgt gelukkig niet "automatisch" een strafblad!

Boete

Boetes die het Openbaar Ministerie je opleggen bij een festival zijn daarnaast in een groot aantal gevallen veel hoger dan die de rechter zal opleggen.

Het kan dus sowieso zin hebben om in verzet te gaan!

Samenvattend, een standaard antwoord is lastig te geven. Dit komt omdat elke zaak anders is. Maar in het kort komt het er op neer, dat je binnen 14 dagen na de boete te hebben gekregen in verzet kunt gaan hiertegen.

Dit kan ook als je de boete al hebt betaald, maar niet als je al bekend hebt.

Na verzet ontvang je het dossier en kan je samen met een van onze advocaten bekijken of er nog wat aan te doen valt.

De kosten hiervoor wisselen. Kom je in aanmerking voor toevoeging (pro deo), dan betaal je wegens een beperkt inkomen slechts een eigen bijdrage.

Kom je hiervoor niet in aanmerking? Dan betaal je het uurtarief, maar een vaste prijs afspreken is dan zeker ook mogelijk!

Graag wijzen we je ook op ons artikel over de strafrechtstraat. Hier lees je alles over drugs op festivals en wat je kunt doen als je bent gepakt.

Samenvatting: Drugs op festivals

Op veel festivals wordt drugs gebruikt. Zowel harddrugs als softdrugs, maar harddrugs als XTC en Cocaine lijken populairder te worden dan het roken van een joint. Volgens cijfers van Jellinek (bron: Hoeveel mensen gebruiken XTC?) heeft maar liefst 41,6 procent van de jongeren tot 24 jaar op festivals XTC gebruikt. 

De festivals streven naar een zero-tolerance beleid met betrekking tot drugs op festivals en daarom wordt ook steeds strenger gecontroleerd. Zelfs met behulp van undercover agenten. Maar toch lijkt dat weinig effect te hebben.

Maar wat nu als je hebt besloten om drugs mee te nemen naar zo een festival? De kans bestaat dat je gepakt wordt en hiervoor zelfs een strafblad krijgt. Dit kan je toekomst in gevaar brengen.

Als je wordt opgepakt met een gebruikershoeveelheid kan je dit over het heel soms nog (vrijwillig) afstaan en vervolging voorkomen of je krijgt een schikkingsvoorstel. Als je drugs hebt gebruikt ben je niet strafbaar volgens de Opiumwet. Letterlijk, gebruik van drugs is niet strafbaar volgens die wet. Bezit, handel en productie wel. Als je teveel drugs bij je hebt kan dit worden aangemerkt als handel. Als dit wordt opgemerkt zal je worden aangehouden en is de kans groot dat je moet voorkomen en een strafblad krijgt.