Hoe kun je een erfgrens bepalen?
Erfgrens bepalen
De erfgrens bepalen is belangrijk als je wilt gaan bouwen, maar ook als je bomen wilt planten, een schutting wilt plaatsen of als je wilt aanbouwen aan je nieuwbouw woning. Om uit te leggen dat je hoge kosten kunt voorkomen omdat je uiteindelijk naar de rechter moet, hebben we dit artikel opgesteld zodat je kunt lezen wat een erfgrens is, maar ook hoe je deze kunt bepalen.
Wat is een erfgrens?
De erfgrens is letterlijk de grens tussen twee erven. Het is een lijn die exact bepaalt waar jouw erf ophoudt en overgaat in het erf van de buren.
Hoe kun je een erfgrens laten bepalen?
Om de erfgrens te laten bepalen kun je kiezen voor een exacte of globale bepaling door het Kadaster. De exacte erfgrens bepalen gebeurt met een landmeter. Deze landmeter maakt de erfgrenzen zichtbaar in het terrein zodat je voortaan exact weet waar deze grenzen liggen.
Je kunt naast de exacte bepaling ook kiezen voor de globale bepaling. De globale bepaling kun je eenvoudig zelf doen door middel van de Kadastrale kaart. Deze kaart geeft aan wat jouw erf is en waar dat overgaat in dat van de buren.
Wanneer kun je een nieuwe erfgrens aanwijzen?
Een nieuwe erfgrens bepalen is verstandig als je wilt gaan bouwen of wilt gaan beplanten. Ook bij het plaatsen van een schutting is het aan te raden om een nieuwe erfgrens te laten bepalen. Hiermee voorkom je een burenruzie of dat je later niet de aanbouw, het tuinhuisje of de schutting hoeft af te breken omdat het op de grond van de buren staat.
En hoe zit dat bij nieuwbouw?
Nieuwbouw is een verhaal apart als het gaat om het bepalen van de erfgrens. Logisch eigenlijk, want als nieuwbouw wordt over het algemeen gebouwd op grond dat voorheen geen woonbestemming had.
Stel dat een woonwijk wordt gebouwd in een weiland. Er is dan geen enkele houvast van andere bebouwing om de erfgrenzen of de grenzen van het perceel te bepalen. Het kadaster zal dan bepalen hoeveel vierkante meter het bouwperceel is en waar dat exact ligt.
De exacte erfgrenzen binnen dit perceel waarop de nieuwbouw zal worden gebouwd, moet door de projectontwikkelaars en kopers zelf worden bepaald.
Hoe werkt verjaring bij bepalen van de erfgrens?
Na hoeveel jaar je eigendom verkrijgt door verjaring is afhankelijk van de vraag of iemand te goeder trouw is of niet. Als iemand te goeder trouw is geweest ontstaat het recht na 10 jaar. Is daar geen sprake van, dan is de termijn 20 jaar.
Als voorbeeld kunnen we hierbij het tuinhuisje weer gebruiken. Als je een stukje grond gebruikt voor een tuinhuisje kun je eigenaar van die grond worden door verjaring. Stel dat jouw tuinhuisje al tien jaar (gedeeltelijk) op het erf van een ander staat en je bent te goeder trouw, dan mag je deze grond blijven gebruiken.
Dit geldt ook als de vorige eigenaren bijvoorbeeld 9 jaar in het huis hebben gewoond waarbij het tuinhuisje hoort en jij 1 jaar. Anders gezegd, de termijn voor de erfgrens verjaring begint niet opnieuw als de grond van eigenaar wisselt.
Kan je de erfgrens zelf bepalen?
Het is mogelijk om de erfgrens zelf te bepalen. Tenzij je gespecialiseerd bent in landmeetkunde raden wij dat echter niet aan. Mocht je deze kennis wel hebben, dan kun je aan de hand van Veldwerk en meetcijfers of coördinaten zelf de afstanden berekenen.