Geld lenen aan kind

Geld lenen aan kind in overeenkomst zetten en fiscaal regelen

Geld lenen aan kind

Geld lenen aan een kind is iets wat steeds vaker voorkomt en zeker in deze tijd steeds normaler wordt. Dit komt natuurlijk door de crisis en de strengere regelgeving waardoor uw kinderen veel moeilijker een hypotheek kunnen krijgen en een woning kunnen kopen of een lening kunnen krijgen om een eigen bedrijf te starten.

Maar waarom is geld lenen aan een kind zo interessant voor uw kinderen? En wat zijn de fiscale gevolgen voor u? En wat zijn de valkuilen als u dit niet vastlegt in een overeenkomst? Laat een van onze fiscalisten adviseren.

Om u een goed beeld te geven van de mogelijkheden om geld aan uw kind te lenen gaan we in dit artikel in op:

 • Onderhands geld lenen aan kind
 • Geld lenen aan kind, fiscaal aspect en belastingdienst
 • Lening aan kind overeenkomst
 • Modelovereenkomst lenen aan kind
 • Lening aan eigen kind

Onderhands geld lenen aan kind

Onderhands lenen aan uw kind is een manier om uw kinderen op weg te helpen. Welke specifieke doelen een lening aan een kind kan hebben en hoe juist die manieren werken, bespreken we in de artikelen die u onderaan dit artikel ziet.

Als u onderhands geld gaat lenen aan uw kinderen, dan wilt u daar later geen discussie over hebben. Niet met de belastingdienst, maar zeker niet met uw kinderen.

Wij raden daarom aan om de lening aan uw kind vast te leggen in een overeenkomst, een onderhandse akte. Hierdoor kunt u problemen voorkomen. Bijvoorbeeld als de belastingdienst details wil weten. Het is niet nodig om deze overeenkomst vooraf in te dienen bij de belastingdienst als het gaat om een lening voor een bedrijf. Heeft de lening betrekking op de aankoop van een woning? Dan moet registratie wel.

Geld lenen aan kind, fiscaal aspect en belastingdienst

Geld lenen aan kinderen is fiscaal aantrekkelijk omdat u op die manier erfbelasting of successierechten beperkt. U kunt zo handig gebruik maken van de schenkingsvrijstelling en voorkomen er bij uw overlijden nog eens flink moet worden afgerekend.

U moet wel opletten dat u niet over de som heen gaat die u per jaar belastingvrij aan uw kind mag schenken. Schenkt u al aan uw kind en wilt u ook nog de rente over de lening terugstorten nadat deze is betaald? Let er dan op dat het totale bedrag niet boven de schenkingsvrijstelling uitkomt.

De algemene schenkingsvrijstelling voor ouders en kinderen is € 5.277,=, aldus de belastingdienst.

Gaat u uit van een marktconforme rente van zes procent (zie modelovereenkomst geld lenen aan kind) en schenkt u nu nog niets aan uw kind dan kunt u dus tot wel € 83.000,- lenen aan uw kinderen en de rente belastingvrij terugschenken.

Hierdoor houdt uw kind uiteindelijk meer over dan wanneer geleend wordt van een bank of een crowdfundingsite.

Lening aan kind overeenkomst

Zoals eerder in dit artikel vermeld, is de overeenkomst bij een lening aan uw kind belangrijk om meerdere redenen. Allereerst om de afspraken tussen u en uw kind te regelen en om dit eventueel te kunnen aantonen aan de belastingdienst.

In de leenovereenkomst die wij hieronder tonen staan om die reden de volgende onderwerpen:

 • Betrokken partijen
 • Hoofdsom van de lening
 • Doel van de lening
 • Vaststelling rente
 • Rentebetaling
 • Looptijd en terugbetaling van de lening
 • Opzegging van de lening
 • Opeisbaarheid van de lening

Modelovereenkomst lenen aan kind

Bent u op zoek naar een modelovereenkomst bij geld lenen aan uw kind? Naast dit artikel ziet u een afbeelding met een gratis modelovereenkomst van een onderhandse lening aan uw kind. Als uw kind bijvoorbeeld een bedrijf wil oprichten en u hierbij de lening regelt. Klik er op en u kunt deze inzien. Wilt u advies als u geld gaat lenen aan uw kind? Kies op deze pagina zelf uw fiscalist of neem contact op met ons.

Lening aan eigen kind

In onze andere artikelen gaan we nader in op specifieke leningen aan kinderen. Zo kunt u rustig lezen wat mogelijk is, hoe het mogelijk is en hoe onze fiscalisten en fiscaal juristen u hierbij voordelig kunnen helpen.

Leningen aan eigen kind die worden besproken zijn: