Welke gevaren kan je tegenkomen als ondernemer?

Ondernemen betekent dat je soms tegen risico’s kunt aanlopen, wel is het ondernemersrisico voor iedere ondernemer anders. Bijvoorbeeld als een bedrijf een forse voorraad heeft kan daar een flink risico inzitten, ook als een bedrijf een grote debiteurenportefeuille heeft. In elke denkbare risico van een ondernemer zit een potentiële financiële schade, daar moet je als ondernemer goed van op de hoogte zijn.

Ziektes of arbeidsongevallen

Zeker voor eenmansbedrijven of kleine bedrijven kan een langdurige ziekte een groot probleem zijn. Ook kunnen mensen uitgeschakeld worden door een bedrijfsongeval of en ongeluk in de bedrijfsauto. Elke branche heeft hierbij zijn eigen risico’s en het is belangrijk dat deze zo goed mogelijk afgedekt worden. Financiële risico’s waaronder geen of minder inkomen kan je afdekken met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Wanbetalers

Alle bedrijven die op factuurbasis werken zullen te maken krijgen met wanbetalers, dit kan zeer vervelend voor een klein bedrijf zijn want hierdoor kunnen ze in financiële problemen komen. Het is belangrijk dat alle benodigde informatie op de factuur te vinden is, zodat ze daar niets over kunnen zeggen. Probeer ook goed de administratie bij te houden, hier komt echter best veel bij kijken en is breder dan alleen het debiteurenbeheer. Je kan hiervoor ook een accountant inhuren.

Periodes van weinig of geen inkomen

Ondernemers hebben regelmatig te maken met financiële onzekerheid. Het is als ondernemers zeer waarschijnlijk dat je regelmatig mistast en dan is er niemand die je salaris gegarandeerd. Je business kan heel goed lopen maar bij een financiële miskleun of fraude kan het zo anders zijn. Ook heb je als ondernemer geen vangnet, je bouwt geen pensioen op, geen ADV dagen, geen betaling tijdens vakantie en je hebt weinig of geen begeleiding.

Doelwit voor fraude

Zowel startende als ervaren ondernemers zullen altijd het doelwit zijn van fraude. Één van de meest voorkomende fraude is acquisitiefraude, dit vindt vaak plaats in de vorm van een nepfactuur, rare betalingsregelingen of een phishingmail. Ook identiteitsfraude komt veelvuldig voor, hierbij doen mensen zich voor als iemand die namens jouw bedrijf handelt bij het maken van aankopen, het aanvragen van krediet, het voordien als het bedrijf op social media of zaken doen bij de KVK. Beveilig je PC en je netwerk ook goed, het uitlekken van gegevens van personen of bedrijven kan je bedrijf in een slecht daglicht zetten.