Juridisch risicomanagement en legal risk management

Juridisch risicomanagement

Juridisch risicomanagement is het geheel aan zaken waar u als ondernemer rekening mee moet houden op juridisch gebied en bijvoorbeeld eventuele aansprakelijkheid.

Juridisch risicomanagement, ook wel legal risk management, beperkt juridische problemen voor uw onderneming. Wij leggen graag uit hoe goed legal risk management in zijn werk gaat en wat u eenvoudig en voordelig kunt doen om juridisch risico te beperken.

Middels een legal scan kunnen wij de risico's in kaart brengen en uiteindelijk beperken.

Bij legal risk management en juridisch risicomanagement moet u bijvoorbeeld denken aan:

Risicomanagement juristen

Risicomanagement juristen zijn onze juristen gespecialiseerd in bedrijven en risico's die bedrijven lopen. Of het nu gaat om bedrijfsaansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid, investeringen, kapitaal aantrekken of andere zaken. Onze juristen gespecialiseerd in risicomanagement en ondernemingsrecht helpen u graag. Kies uw eigen risicomanagement jurist en laat uw bedrijf voordelig adviseren.

Een bekend advocatenblad zij zelfs in 2011 al dat juridisch risicomanagement onderbelicht blijft. En dat is niet zonder risico.

Juridische risico’s onderneming

Elke ondernemer wil onnodige risico’s voor zijn onderneming vermijden. Zo wilt u waarschijnlijk ook juridische risico’s voor uw onderneming indekken. En dan bedoelen we niet met een dure verzekering. Toegegeven, bepaalde zaken verzekeren is natuurlijk logisch, maar wij helpen u graag vanaf de basis. Bijvoorbeeld bij het bepalen van juridisch risico bij bedrijfsovername.

Onze advocaten en juristen gespecialiseerd in juridisch risicomanagement en ondernemingsrecht kunnen samen met u bekijken hoe legal risk management en beperking van juridische risico’s voor uw onderneming kan worden gerealiseerd.

Algemene voorwaarden en juridisch risicomanagement

Juridisch risicomanagement begint vaak bij de Algemene Voorwaarden. In de Algemene Voorwaarden legt u de principes uit volgens welke u zaken wilt doen. Het is goed mogelijk dat uw Algemene Voorwaarden goed voldoen op dit moment. Maar wat nu als u zaken doet met een partij die eigen Algemene Voorwaarden wil hanteren of als u graag wilt leveren aan een groot bedrijf, maar geconfronteerd wordt met de Algemene Inkoopvoorwaarden van dat bedrijf?

Contracten en juridisch risicomanagement

Contracten die uw bedrijf heeft moeten periodiek misschien worden gecontroleerd. Wellicht heeft u nog geen eenduidige contracten of bent u niet tevreden over de overeenkomsten die uw bedrijf nu heeft. Klopt alles juridisch gezien wel en vormen oude contracten niet een enorm juridisch risico?

In principe valt het waarschijnlijk wel mee. U bent als bedrijf immers redelijk vrij in wat u overeenkomst en wat niet. Maar als het mis is en u bent aansprakelijk, dan kunnen kosten hoog oplopen. Het is dus aan te raden om ook op contracten juridische risicomanagement, legal risk management, toe te passen.

Denk bijvoorbeeld aan geheimhouding van partijen met wie u samenwerkt of bij wie u op locatie diensten verricht. U wilt dan wel zeker zijn dat uw bedrijfsgeheimen en bedrijfsprocessen ook daadwerkelijk geheim blijven. Beperk ook juridische risico’s voor uw onderneming als uw medewerkers onverhoopt onvoorzichtig zijn omgegaan met vertrouwelijke informatie van uw klanten.

Arbeidsrecht, werknemers, arbeidscontracten en juridisch risicomanagement

Onderdeel van legal risk management die veel geld kan besparen is de zijde van uw werknemers. Zeker sinds de Wet Werk en Zekerheid in werking is getreden is een belangrijk aantal zaken gewijzigd. Om te voorkomen dat u een werknemer op verkeerde wijze omgaat met nieuwe regelgeving op gebied van arbeidscontracten en tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunt u zich laten adviseren door onze juristen en advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Juridische risico’s onderneming en investeren

Ook als u wilt investeren, wilt u zo min mogelijk risico lopen. Of u nu wilt investeren in uw eigen bedrijf of bijvoorbeeld een aandeel wilt nemen in een ander bedrijf. Het is verstandig om te kijken naar de risico’s die hieraan kleven. Zeker als u een bedrijf wilt overnemen en wilt voorkomen dat er na betaling veel lijken uit de kast komen waar u niet op had gerekend. Wij helpen u bij het onderzoek als u wilt investeren of overnemen. Zelfs als u zich nog in de precontractuele fase bevindt kunnen onze advocaten en juristen gespecialiseerd in legal risk management voorkomen dat uw onderneming onnodig risico’s loopt.

Juridische risico’s onderneming bij aantrekken investeerders

Bent u eigenaar of oprichter van een start-up of heeft u reeds jarenlang een goed lopend bedrijf, maar ziet u kansen om te groeien en is voor het benutten van die kansen een investering nodig? Dan kan het interessant zijn om een investeringsronde te houden. Bijvoorbeeld via bekende kanalen om investeerders aan te trekken die onze adviseurs graag met u bespreken. Maar ook via nieuwere wegen investeringen aantrekken is mogelijk. Denk aan crowfunding.

In het laatste geval moet u zich waarschijnlijk houden aan de voorwaarden van de crowdfundingswebsite, maar ook in dergelijke gevallen kan een goed juridisch onderzoek problemen voorkomen.

Wilt u een investeringsronde houden? Dan is discretie van belang en wilt u duidelijk op schrift hebben onder welke voorwaarden u investeerders wilt aantrekken. Tonen investeerders interesse, dan is de volgende stap van juridisch risicomanagement om te voorkomen dat u wurgcontracten tekent in de problemen kunt komen.

Wat is legal risk management en hoe helpen wij?

Juridisch risicomanagement, oftewel legal risk management, is het inschatten en beperken van juridische risico’s voor uw onderneming en het anticiperen op nieuwe risico's. Van contracten en arbeidsovereenkomsten tot investeringen en investeerders aantrekken. Maar zeker ook het onderzoeken van juridisch risico bij een bedrijfsovername. U wilt niet alles zomaar verzekeren. U wilt risico’s beperken door uw zaken en bedrijfsprocessen juridisch op orde te hebben.

Kiest u voor onze juristen risicomanagement, dan kunt u kiezen uit:

De keuze is aan u, maar uiteraard helpen wij u graag met alle informatie als u hulp wilt bij het kiezen van de juiste jurist risicomanagement.