Wat zijn de kosten van een geregistreerd partnerschap?

Kosten geregistreerd partnerschap

U staat voor een mooie en belangrijke keuze in uw leven. U wilt gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Maar weet u de verschillen? En de gevolgen voor uw vermogen, bezittingen en schulden? Nu én in de toekomst! En wat nu als de suggestie van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie doorgang vindt? Zij heeft aangegeven dat het geregistreerd partnerschap kan worden afgeschaft.

Er zijn veel overeenkomsten met trouwen en het geregistreerd partnerschap zou achterhaald zijn omdat twee personen van hetzelfde geslacht tegenwoordig ook kunnen trouwen. Maar er zijn wel degelijk wezenlijke verschillen!

Wilt u een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenlevingscontract aangaan? 

Het is namelijk heel belangrijk om u goed te laten adviseren als u een geregistreerd partnerschap, huwelijk of samenlevingscontract wilt aangaan. Het heeft namelijk aanzienlijke gevolgen voor de toekomst van u, uw partner en uw eventuele kinderen.

Geregistreerd partnerschap of huwelijk?

Verschillen tussen burgerlijk huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn er zeer zeker. Veel mensen zijn bekend met het huwelijk, maar minder bekend met de verschillen hiervan met het geregistreerd partnerschap en het samenlevingscontract. Zo zijn alle schulden en bezittingen bij een huwelijk en een geregistreerd partnerschap gemeenschappelijk. Daarnaast bestaat de plicht om elkaar te onderhouden. Als u dit niet wenst, dan moet u dit door een notaris laten vastleggen. De zogenoemde huwelijkse voorwaarden.

Als u samenwoont en geen huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt aangaan, maar wel wilt vastleggen dat u elkaar zult onderhouden en de kosten van levensonderhoud en huishouding wilt, dan kunt u een samenlevingscontract aangaan. In sommige gevallen moet u een dergelijk contract laten vastleggen door de notaris.

Gezamenlijk gezag

Hier zit een belangrijk verschil! Een verschil dat u zeker niet moet onderschatten of over het hoofd moet zien. Als een kind wordt geboren of geadopteerd tijdens een huwelijk krijgen de ouders automatisch het ouderlijk gezag hierover. Dit geldt ook voor de geboorte of adoptie van een kind tijdens een geregistreerd partnerschap of als u een geregistreerd partnerschap aangaat na de geboorte van het kind.

Erkenning kind

Bent u de vader en wilt u bij een geregistreerd partnerschap de wettelijke vader worden dan moet u het kind altijd erkennen. Of deze nu wordt geboren of geadopteerd voor of na het aangaan van het geregistreerd partnerschap. Bij een huwelijk hoeft dit alleen maar als u een kind krijgt voordat u getrouwd bent. Als moeder hoeft u nooit expliciet uw kind te erkennen. Als u niet gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag. Als u dit samen wilt uitoefenen, dan moet de vader het kind erkennen alvorens een verzoek wordt ingediend bij de rechtbank.

Duomoeders of vaders

Het geregistreerd partnerschap is in het leven geroepen om relaties tussen personen van hetzelfde geslacht voor de wet te erkennen. Daarom staan we extra stil bij de gevolgen voor twee mannen of twee vrouwen die een geregistreerd partnerschap aangaan. Als twee mannen een kind adopteren, dan krijgen zij bij een geregistreerd partnerschap allebei het ouderlijk gezag. Echter, wanneer zij het gezamenlijk gezag of de gezamenlijke voogdij over een kind willen via bijvoorbeeld een draagmoeder, dan zal dit via de familierechter moeten worden aangevraagd. Krijgen twee vrouwen via een anonieme donor een kind, dan krijgen zij vanzelf het gezamenlijk gezag.

Kosten geregistreerd partnerschap

Als u een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, doet u net als bij een huwelijk eerst aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand om in ondertrouw te gaan. Dit is veelal gratis. Uiteraard mag u bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap elkaar het ja-woord geven, maar de verklaring die u aflegt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand maakt het pas officieel. De kosten van een geregistreerd partnerschap verschillen per gemeente.

Kosten van een geregistreerd partnerschap ziet u hieronder met laagste en hoogste tarieven:

Amstelveen € 260,- € 782,-

Amsterdam € 307,- € 829,-

Arnhem € 99,- € 632,-

Maastricht € 119,- € 699,-

`s Hertogenbosch € 386,- € 1025,-

Delft € 410,- € 1890,-

Groningen € 93,- € 1183,-

Eindhoven € 429,- € 1836,-

Heerenveen € 107,- € 1605,-

Almelo € 282,- € 565,-

Rotterdam € 157,- € 1572,-

Den Haag € 431,- € 652,-

Tilburg € 513,- € 1035,-

Almere € 169,- € 1050,-

Staat uw gemeente er niet bij, dan kunt u uiteraard bij uw gemeente informeren welke kosten zij in rekening brengt. De kosten voor een uittreksel uit het bevolkingsregister komen hier altijd nog bij.