Mediator of advocaat bij scheiding

Mediator of advocaat bij scheiding

Kan ik beter kiezen voor mediation of advocaten bij mijn echtscheiding? En waarom moet u juist voor een advocaat kiezen of toch een mediator? Dergelijke vragen beantwoorden we in dit artikel zodat u duidelijk voor ogen heeft wat voor u de beste keuze is.

Onderwerpen die we behandelen in dit artikel zijn:

 • Advocaat verplicht bij scheiding?
 • Mediation verplicht bij scheiding?
 • Mediator scheiding met kinderen
 • Kosten mediator of advocaat bij scheiding en kost een advocaat echt meer?
 • Griffierechten echtscheiding
 • Rechtsbijstand bij scheiden
 • Mediator of advocaat bij scheiding: het stappenplan bij scheiden

Advocaat verplicht bij scheiding

Een advocaat is verplicht bij echtscheiding. Dit komt simpelweg omdat u een verzoekschrift tot echtscheiding moet indienen bij de rechtbank. En dat verzoekschrift kunt u enkel indienen met verplichte advocaten bij echtscheiding.

Het antwoord op de vraag of een advocaat bij echtscheiding verplicht is, is dus ja.

Steeds meer advocaten zijn ook mediator. Niet elke mediator is echter advocaat.

Mediation scheiding verplicht

Maar is mediation bij scheiding verplicht? Nee. Mediation door mediators bij echtscheidingen is niet verplicht. Wel gaan er steeds meer stemmen op om mediation te verplichten bij vechtscheiding, maar zo ver is Nederland nog niet. Enkele Scandinavische landen hebben mediation bij vechtscheiding wel verplicht gesteld. Maar voor de zekerheid, Nederland (nog) niet en mediation is bij echtscheiding en vechtscheiding dus niet verplicht.

Mediator scheiding kinderen

Maar waarom zou u dan een mediator kiezen bij echtscheiding? Of waarom juist een advocaat? En wat is mediation?

De belangrijkste reden om voor mediation bij scheiding te kiezen zijn vaak kinderen. Een mediator bemiddelt tussen u en uw partner om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen.

Hierbij kijkt u naar financiën, dus schulden en bezittingen, maar zeker ook naar de kinderen en mogelijke omgangsregelingen of bezoekregelingen met de kinderen.

Over het algemeen is een mediator bij scheiding aan te raden als u kinderen heeft. Dit maakt de scheiding voor uw kinderen makkelijker dan wanneer u in een vechtscheiding belandt en u, uw ex en de advocaten elkaar de tent uitvechten.

Mediation bij scheiding werkt echter alleen als beide partijen nog met elkaar kunnen praten en welwillend zijn om met elkaar in overleg tot de beste oplossing te komen.

Kosten mediator of advocaat bij scheiding

Mediators kosten minder dan advocaten bij echtscheiding. Maar dan weet u nog steeds niet wat de kosten van mediator of advocaat bij echtscheiding zijn. En waar die kosten uit zijn opgebouwd. Wij zijn helder in onze kosten, te meer omdat wij de meest voordelige echtscheiding aanbieden in Nederland. Of u nu voor mediation of een advocaat kiest. Echtscheiden kan bij ons al vanaf € 675,=.

Zowel binnen de advocatuur als bij mediation is het dus mogelijk om een vast tarief bij echtscheiding af te spreken. Onze advocaten en mediators bieden de meeste openheid over hun tarieven van alle advocaten en mediators in Nederland. Sterker nog, u maakt geen kosten voor het eerste gesprek. Zo kunt u eerst samen met de advocaat of mediator bespreken voor welke kosten zij u kunnen helpen met scheiden.

Een vast tarief afspreken met uw mediator of advocaat is interessant, omdat u dan weet waar u aan toe bent en wat u daarvoor krijgt.

Griffierechten echtscheiding

De griffierechten bij echtscheiding in 2015 zijn vastgesteld op € 285,=.

Komt u in aanmerking voor rechtsbijstand omdat u een laag inkomen en geen vermogen heeft? Dan betaalt u slechts € 78,= aan griffierechten. De overheid heeft tabellen opgesteld waarin de hoogte van griffierechten of griffiekosten staan vermeld.

 

Rechtsbijstand bij scheiden

Rechtsbijstand bij scheiden maakt het zelfs voor mensen met een laag inkomen of geen inkomen mogelijk om te scheiden. Voorwaarde is ook dat u geen vermogen heeft dat groter is dan 

* Bron: Eigen bijdrage rechtsbijstand.nl

Het stappenplan bij scheiden geeft hieronder meer duidelijkheid over de kosten en uw mogelijkheden bij uw echtscheiding.

Mediator of advocaat bij scheiding: de conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat zowel een advocaat of mediator u goedkoop kunnen helpen met scheiden.

Vast tarief afspreken is mogelijk, uurtarief betalen kan en als u een laag of geen inkomen heeft en geen vermogen heeft, dan kunt u met een kleine eigen bijdrage helemaal goedkoop scheiden.

Vaak is het dan ook beter om te kijken naar de situatie tussen u, uw ex en met uw kinderen.

Heeft u kinderen? Dan is mediation aan te raden. U overlegt dan samen en werkt toe naar een leefbare echtscheiding.

Mediation kan ook met advocaten gespecialiseerd in mediation, maar als u in een vechtscheiding bent beland, wordt mediation lastig en is het aan te raden om een advocaat in te schakelen.

Waar moet u dus op letten bij echtscheiding met advocaat of mediator?

 • Kunt u nog door één deur met uw ex? Of is sprake van vechtscheiding?
 • Wilt u een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant?
 • Heeft u kinderen?
 • Heeft u een koophuis en hypotheek?
 • Heeft u schulden of gezamenlijke bezittingen?
 • Hoe hoog is uw inkomen en heeft u vermogen?
 • Bent u verzekerd voor mediation?

Bekijk hieronder het stappenplan bij scheiden om te kijken of u een mediator of advocaat nodig heeft.