Merknaam registreren

Bij een merknaam registreren verzorgen wij voor € 475,- het hele proces van indienen tot registratie. Het is een van de belangrijkste dingen die je moet doen als je een bedrijf gaat beginnen. Eerste stap is om te bepalen of je jouw merknaam of merknamen wilt registreren voor de Benelux, Europa of wereldwijd en of de naam uberhaupt beschikbaar is.

Bij ons vind je officieel erkende merkengemachtigden, zodat je altijd kunt kiezen voor een merkonderzoek en analyse alvorens we jouw merk gaan registreren.

Binnen 24 uur registreren voor €475? Uiteraard in 1 klasse in de Benelux en met identieke check.

Wat zijn de kosten van merknaam registreren?

De kosten voor een Benelux merk bedragen EUR 475,- ex. BTW voor een merkbescherming in 1 productklasse1. Voor deze prijs krijg je optimale bescherming voor 10 jaar. Deze periode kun je overigens altijd verlengen.

De kosten voor een Europees merk bedragen EUR 1299,- ex. BTW voor een merkbescherming in 1 productklasse. Uiteraard zullen we in overleg een voorstel maken voor het juiste aantal klassen en adviseren we daarbij ook welke klassen passen bij jullie organisatie en merk.

Ook als je jouw merk wereldwijd wilt beschermen kunnen wij uitstekend helpen. In tegenstelling tot veel merkenbureaus hebben wij een wereldwijd netwerk van officiële merkenbureaus zodat we jouw merk overal waar dat nodig is kunnen registreren.

Uiteraard je ook jouw handelsnaam vastleggen als merknaam.

In dit artikel behandelen we:

Wat is een merknaam?

Een merknaam is waar je met jouw bedrijf voor staat, wat je met jouw bedrijf wilt uitdragen en hoe je wilt dat de markt jullie gaat herkennen. Mensen en bedrijven kunnen dan onderscheid maken.

Maar er is ook een gevaar. Vaak zijn er kapers op de kust. Of dit nu trollen zijn die enkel je merknaam willen kapen om eraan te verdienen of bedrijven die je valse facturen sturen zodra je jouw merknaam laat registreren of zodra je de aanvraag voor registratie hebt gedaan. Dat is geen fijne situatie. Je merknaam controleren voordat je het gaat registreren is aan te raden. Dit voorkomt hoge kosten als je toch een aanvraag indient terwijl de merknaam al bezet is. Een ouder merk zal dan immers bezwaar maken tegen jouw inschrijving middels de oppoistieprocedure.

Uiteraard doen onze merkengemachtigden dit graag voor je.

Hoe kun je een merknaam registreren?

Het registreren van je merknaam doe je door jouw merknaam te deponeren. Deponeren van merknamen is eigenlijk het feitelijke registreren. Zoals we hierboven aan hebben gegeven kun je dit het beste doen met een merkengemachtigde, jurist of advocaat gespecialiseerd in merknamen registreren. Mocht er dan een geschil ontstaan met een partij die meent recht te hebben op het merk of het merk reeds geregistreerd te hebben, dan kun je je hiertegen verweren.

Overigens kan het ook zo zijn dat het onderscheidend vermogen van een merk ontbreekt of dat jouw merknaam te beschrijvend is. Als de merknaam geen onderscheidend vermogen heeft of te beschrijvend is, dan wordt de aanvraag afgewezen en kun je de merknaam niet registreren.

Je kunt wel bezwaar maken als de aanvraag voor jouw merknaam wordt afgewezen.

Onderscheidend vermogen merknaam

Onderscheidend vermogen van een merk is vereist om jouw merknaam te registreren.

Heb je een herkenbare merknaam omdat het de lading dekt van wat je gaat doen of wat voor dienst je aanbiedt? Of is het juist een originele merknaam die je zelf groot gaat maken?

Voor beide valt wat te zeggen. Een originele naam is vaak nog beschikbaar als domeinnaam, maar een herkenbare naam vertelt jouw klanten direct wat je biedt.

Onze merkengemachtigden kunnen je helpen bij het deponeren van jouw merknaam of als jouw merknaam aanvraag is afgewezen.

Bijvoorbeeld omdat onderscheidend vermogen van het merk ontbreekt of het merk te beschrijvend is.

Wanneer is een merknaam te beschrijvend?

Een merknaam kan ook te beschrijvend zijn. Als een merknaam te beschrijvend is, kun je het niet vastleggen.

Probeer je dit toch, dan is de kans dat kosten van jouw merknaam registreren in Europa of de Benelux onnodig oplopen omdat je opnieuw zult moeten registreren of bezwaar moet maken tegen weigering.

Als jouw merknaam registreren mislukt omdat het merk te beschrijvend is, dan ben je de gemaakte kosten om de merknaam te registreren dus kwijt.

Om de kans te verkleinen dat dit gebeurt is het verstandig om een merkengemachtigde in te schakelen.

Wat zijn de kosten van merk registreren in Europa?

De kosten om een merknaam te registreren in Europa zijn verdeeld in de kosten die het Europees Merkenbureau (OHIM) hiervoor rekent en het tarief dat onze merkengemachtigden hiervoor vragen.

Het OHIM rekent € 900,= voor drie klassen. Wil je meer klassen vastleggen? Dan betaal je € 150,= per klasse extra. Let op! Dit zijn bedragen die Europees zijn vastgelegd. Hierbij komen de kosten voor een merkengemachtigde die een onderzoek en analyse uitvoert.

Een merknaam registreren in Europa kost dus € 1275,=

Kosten merknaam registreren Benelux

Wat zijn de kosten van merk registreren in de Benelux?

De kosten om een merknaam te registreren in de Benelux zijn verdeeld in de kosten die het Benelux Merkenbureau (BBIE) hiervoor rekent en het tarief dat onze merkengemachtigden hiervoor vragen.

De leges van merknamen registreren in de Benelux bedragen € 244,= Dit is voor 1 klasse. Wil je meer klassen? Dan komt daar een bedrag per klasse bij. Daarnaast zijn er kosten voor het inschakelen van een merkengemachtigde die het onderzoek doen en je een analyse geven zodat je de kans op weigering van jouw registratie kunnen verkleinen.

De kosten van jouw merknaam registreren in de Benelux bedragen bij ons € 475,=.

Kosten merknaam registreren Europese Unie