Omgangsregeling afdwingen of een bezoekregeling afdwingen

Omgangsregeling afdwingen

Kan ik een omgangsregeling afdwingen om mijn kinderen na echtscheiding te kunnen blijven zien? Ja! Dat kan. 

Om die reden behandelen we in dit artikel kort de volgende onderwerpen voor u:

  • Omgangsregeling afdwingen
  • Bezoekregeling afdwingen
  • Mediation en omgangsregeling
  • Kort geding omgangsregeling

In andere artikelen gaan we verder in op redenen om omgangsregeling stop te zetten, te wijzigen of als u deze wilt aanvechten.

De omgangsregeling zorgt helaas vaak voor problemen na echtscheiding. Maar hoe kan omgang met uw kinderen worden afgedwongen als uw ex niet meewerkt aan een omgangsregeling of de omgangsregeling negeert waardoor u uw kinderen niet of nauwelijks ziet?

Bezoekregeling afdwingen

Middels een bezoekregeling of omgangsregeling regelt u dus de omgang met uw kinderen.

In veel situaties houden ouders zich niet aan de afspraken of maken ze het onmogelijk voor de andere ouder om de kinderen te bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij een verhuizing. Maar daarover leggen we graag meer uit in ons artikel “omgangsregeling en verhuizen”.

Ook kan het voorkomen dat een kind de omgangsregeling niet meer accepteert. Dit kan gebeuren doordat een van beide ouders een negatief beeld creëert bij het kind over de andere ouder.

 

Overleg met ons en een van onze advocaten die hierin gespecialiseerd zijn over wat uw mogelijkheden zijn en wat de kosten zijn. Vaak kunnen wij een vast tarief afspreken. Zo weet u vooraf welke kosten u maakt om de omgangsregeling af te dwingen.

Mediation en omgangsregeling

Mediation met een mediator of bemiddelaar kan een goed middel zijn om in alle redelijkheid tot een omgangsregeling te komen. Samen met de mediator overlegt u de mogelijkheden en kunt u afspraken vastleggen om tot een, voor alle partijen acceptabele, omgangsregeling te komen.

Dit is vaak beter voor u, uw ex-partner en zeker voor uw kinderen. Voor uw kinderen is een echtscheiding en ruzie om de omgangsregeling namelijk vaak nog zwaarder dan voor u.

Kort geding omgangsregeling

Nakomen van de omgangsregeling kan middels kort geding worden afgedwongen.

Tevens is het mogelijk om versneld tot een omgangsregeling te komen. Een kort geding bij omgangsregeling zorgt ervoor dat de rechter snel een omgangsregeling bepaalt of nakoming van een bestaande omgangsregeling vordert. Hiermee kunt u dus een voorlopige omgangsregeling vorderen of nakoming van de omgangsregeling afdwingen.