Hoe kun je online scheiden en wat zijn de kosten?

Online scheiden

De manier om hoge kosten te voorkomen is online scheiden. Daarom leggen we je graag uit hoe wij je helpen met jouw online echtscheiding.

Via een overzichtelijk stappenplan zie je hoe de echtscheiding online geregeld kan worden en uiteraard geven we ook inzicht in de kosten. Want wat kost een scheiding eigenlijk en scheelt het echt als je kiest voor online scheiden? Goed, de uitleg. Om uit te leggen hoe je jouw echtscheiding online regelen kunt leggen we in dit artikel het volgende aan je uit:

Wat moet je weten over echtscheidingen in Nederland

Een paar cijfers over echtscheidingen. Wist je bijvoorbeeld dat mensen in de jaren vijftig veel minder vaak kozen voor een echtscheiding dan nu het geval is? Waarschijnlijk had je dat wel verwacht. Maar 3 op de duizend echtparen ging in 1950 uit elkaar. In 2014 waren dat er ruim 10 per duizend echtparen, oftewel meer dan 35.000!

Opmerkelijk is wel dat huwelijken tegenwoordig een stuk langer duren. Bij een echtscheiding rond het jaar 2000 waren echtparen gemiddeld ruim 12 jaar getrouwd en nu is dat bijna 15 jaar.

Kan je ook online scheiden vanuit het buitenland?

Een online echtscheiding kan vanuit het buitenland als jij en jouw partner in Nederland wonen, maar het is ook een uitkomst als je in het buitenland woont en de echtscheiding op afstand wilt regelen. Als jij en je partner het eens zijn dat jullie willen scheiden, hoef je niet eens naar Nederland te reizen om voor de rechtbank te verschijnen.

Te beginnen met een kort antwoord op de vraag wat de kosten zijn. Het scheelt inderdaad in de kosten als je online contact legt met een echtscheidingsadvocaat.

Gemiddeld beginnen de kosten van online scheiden bij 337,50 euro. Dit is inclusief de door de overheid verplichte griffierechten en btw. Het kan echter hoger zijn als meer geregeld moet worden, maar een ander vast tarief kan je altijd gewoon bespreken met de advocaat.

Hoe kan je online scheiden regelen?

Maar hoe moet je een online echtscheiding regelen? Hiervoor bieden wij twee opties. In kosten maakt de keuze voor een optie geen verschil.

Wat moet je bij een online echtscheiding regelen?

  • Afspraken over alimentatie
  • Huwelijkse voorwaarden en verdeling gemeenschap
  • Pensioen bij echtscheiding
  • Afspraken over nabestaandenpensioen
  • Verplicht echtscheidingsconvenant als u kinderen heeft

Je kan zelf jouw advocaat kiezen of je kan aan ons vragen welke advocaat het beste kan helpen bij jouw scheiding.

Dien jouw aanvraag direct in bij de advocaat van jouw keuze of uit jouw regio. Als je de advocaat zelf kiest ontvang je meteen het directe telefoonnummer van ons zodat je een en ander met de advocaat kunt bespreken.

Juist omdat je een online echtscheiding online snel kunt regelen bespaar je veel kosten op uw scheiding.

Hoe kan je online scheiden aanvragen?

Eigenlijk verloopt een online echtscheiding niet heel veel anders dan een "gewone scheiding". Over het algemeen is het wel goedkoper.

Een online echtscheiding aanvragen is erg eenvoudig. Scheiden kan in Nederland op drie manieren:

  1. Echtscheiding
  2. Scheiding van tafel en bed
  3. Ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed

De echtscheidingsprocedure is eigenlijk niet erg ingewikkeld en kan zelfs worden afgerond zonder een bezoek aan de advocaat. Om uit te leggen hoe je online kunt scheiden, willen we graag stap-voor-stap uitleggen hoe de echtscheiding in zijn werk gaat.

Stappenplan online scheiden

Stap 1 Echtscheiding aanvragen

Als je wilt scheiden kan dit een gezamenlijk verzoek zijn, maar het kan ook een eenzijdige scheiding zijn.

Het aanvragen van de echtscheiding wordt gedaan door het invullen en versturen van het formulier op deze pagina aan ons. Je krijgt dan direct een mail van ons met de bevestiging van jouw aanvraag. Je zit dan natuurlijk nog nergens aan vast, maar het is de eerste stap van de online echtscheidingsprocedure. Dat is de reden waarom we enkel de minimaal vereiste informatie van je vragen die we nodig hebben om door te kunnen gaan naar stap twee van de echtscheidingsprocedure.

Stap 2 Voorbereiden documenten

Als je eenmaal hebt aangegeven dat je wilt scheiden en het formulier hebt verstuurd, zal één van onze advocaten contact met je opnemen. Vervolgens kan worden gestart en gaan we ervoor zorgen dat alle documenten voor jullie echtscheiding in orde komen.

Stap 3 Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan

Uiteraard maak je bij een online echtscheiding ook een echtscheidingsconvenant. Dit is een overzicht van alle afspraken die je maakt met betrekking tot de scheiding. Het convenant bevat afspraken over alimentatie (kinderalimentatie en partneralimentatie), jullie huis en hypotheek, pensioensparen, eventueel vermogen en de verdeling van de inventaris.

Het ouderschapsplan wordt gebruikt om afspraken met betrekking tot jouw kind of kinderen vast te leggen.

Dit bevat dingen zoals kinderalimentatie, omgangsrecht, opvoeding en wat moet worden ondernomen wanneer essentiële beslissingen moeten worden gemaakt in de toekomst.

Stap 4 Naar de rechter

Als het gaat om een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding, zal er waarschijnlijk geen discussie ontstaan over de te ondertekenen documenten die onze advocaat heeft opgesteld. Nadat deze documenten zijn ondertekend, zal een verzoek tot echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek tot echtscheiding inwilligen en de echtscheiding uitspreken.

Stap 5 Bevestiging

Zodra er een beslissing is van de rechtbank, stemmen jullie ermee in. De advocaat zal dit dan nog officieel laten vastleggen bij de gemeente. Na ongeveer 4 of 5 weken zijn jullie gescheiden. Dit alles is mogelijk zonder een bezoek aan een rechtbank, zelfs als je niet in Nederland woont, maar wel beide Nederlands bent en dus gaat scheiden volgens Nederlands recht.

Is een online scheiding goedkoop?

Bij een online echtscheiding sla je veel kostbare bezoeken aan een advocaat over. Vaak zijn jij en jouw partner het over belangrijke zaken eens en kunnen dus sneller duidelijke afspraken worden gemaakt. Mochten jullie geen koophuis of vermogen hebben, dan is de scheiding het goedkoopst.

Als jullie wel een koophuis hebben, een pensioen, een vermogen en kinderen, dan is het zaak dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt en dat we komen tot een gewenste verdeling. Als hiervoor gesprekken nodig zijn, dan kan je hiervoor altijd een afspraak maken met de advocaat. Ook zullen advocaten aangeven wat de kosten dan zijn. Hierover zijn zij altijd helder. Ook is het mogelijk om in plaats van een uurtarief een vast tarief af te spreken. Zo weet je altijd vooraf welke kosten je maakt.

Doordat het grootste gedeelte online plaatsvindt, bespaar je aanzienlijk op de kosten van jouw echtscheiding. En kan je alles netjes regelen met jouw ex-partner.

Wat zijn ervaringen van anderen met online scheiding?

Ervaringen met de online echtscheiding zijn uiterst positief. Voor veel stellen is door ons eenvoudige stappenplan duidelijk hoe de procedure verloopt, wat de kosten zijn en waar ze aan toe zijn.

Daarnaast zijn ervaringen dat het goedkoper is dan een reguliere echtscheiding en dat de procedure netjes, soepel en met goede begeleiding verloopt.

Bij LegalSpot komt dat omdat je zelf jouw advocaat of mediator kunt kiezen. Dit zorgt voor goede ervaringen onder stellen die inmiddels gescheiden zijn.

Het geeft een vorm van vrijheid en ondanks dat scheiden over het algemeen geen fijne situatie is, blijkt de echtscheiding via advocaten en mediators gespecialiseerd in online scheiden toch voor een goedkoop en relatief fijn echtscheidingsproces te zorgen.

Wat zijn de kosten van online scheiden?

Kosten van online scheiden zijn over het algemeen lager dan die van een reguliere scheiding of een scheiding op tegenspraak. Je online scheiding kan al vanaf € 337,50 all in worden geregeld. Daarnaast bestaat een echtscheiding uit de volgende kosten:

Vanaf € 337,50 per persoon word je geholpen bij jullie scheiding door de onze ervaren echtscheidingsadvocaten. Goedkoop scheiden is online dus heel goed mogelijk.

En bent je toch bang dat je niet valt onder de “vanaf-prijs”? Geen probleem! Dat snappen we.

Daarom kan je altijd vrijblijvend online jouw scheidingsplannen bespreken met de advocaat die je zelf kiest voordat je kosten maakt.

Wilt u een online scheiding en komt u uit een van de onderstaande steden?

Wij hebben landelijke dekking en dus ook advocaten in en om alle grote steden in Nederland. Onze advocaten vind je in elke grote stad zoals in Amsterdam, Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

Ook geven we graag een handige afbeelding om de voordelen en nadelen te vergelijken:

Online scheiden