Procesfinanciering

Procesfinanciering

Wat is procesfinanciering?

Procesfinanciering is third party litigation funding. Een derde partij financiert uw proces of rechtszaak. Procesfinanciering zorgt er voor dat u kunt procederen zonder dat u financieel risico loopt. Procesfinanciering, third party litigation funding, werkt dus eigenlijk als een soort No Cure No Pay. Het is echter geen No Cure No Pay. In dit artikel leggen we u alles uit over procesfinancieringen. Zo kunt u snel bepalen of uw zaak voor procesfinanciering in aanmerking komt of niet.

In dit artikel bespreken we:

Hoe werkt procesfinanciering?

Procesfinanciering lijkt ergens op No Cure No Pay. Het werkt echter anders, door middel van een investeerder die gelooft in uw rechtszaak. U loopt geen financieel risico en uw advocaat ook niet. En bent u zelf juridisch, fiscaal of financieel adviseur, zoals advocaat, deurwaarder of fiscaal jurist? Ook dan kunt u procesfinanciering aanvragen voor uw cliënt. Zo voorkomt u dat uw cliënten facturen niet voldoen en kunt u dus meer zaken aannemen die u normaal door mogelijk financieel risico zou laten liggen.

Kom ik in aanmerking voor procesfinanciering?

Er zijn geen kosten verbonden aan procesfinanciering. Maar partijen die uw proces financieren zijn open in de tarieven. En eerlijk is eerlijk. Uiteindelijk betaalt u wel. U betaalt echter alleen wanneer u uw zaak wint. En daarom lijkt het zo veel op No Cure No Pay. Letterlijk vertaald betekent No Cure No Pay niet genezen, niet betalen. Dus wint u uw zaak niet, dan betaalt u de financierder ook niet.

De kosten en percentages bij procesfinanciering liggen rond de dertig procent van de opbrengst. Voordat u uw proces laat financieren maakt u hierover afspraken met uw financierder. Een van onze advocaten via wie u de procedure aanspant helpt u graag bij het bekijken van de voorwaarden voor uw procesfinanciering.

Hoe kom ik in aanmerking voor procesfinanciering?

Eigenlijk komt bijna iedere zaak in aanmerking voor procesfinanciering. Of u nu particulier bent, deurwaarder of incassobureau. Of u als advocaat procesfinanciering voor uw cliënt wilt aanvragen zodat u geen risico loopt dat facturen onbetaald blijven. Zelfs als u bij een faillissement betrokken bent als curator kunt u in aanmerking komen voor procesfinanciering.

Maar natuurlijk zijn er voorwaarden bij procesfinanciering. Net als elke overeenkomst voorwaarden kent. Maar maakt u zich geen zorgen. Openheid in kosten en voorwaarden is een belangrijk vereiste.

Er moet echter wel een financieel belang dienen. Anders gezegd, uw vordering moet in geld zijn uit te drukken als u wint.

Er is namelijk een ondergrens. U kunt zich voorstellen dat vorderingen of rechtszaken met een belang lager dan € 10.000,- niet in aanmerking komen voor procesfinanciering. Bij procesfinanciering betaalt u namelijk niets totdat u de zaak wint. Hierover maakt u vooraf duidelijke afspraken. Verliest u de zaak? Dan heeft u geen kosten. Wint u de zaak, dan draagt u een gedeelte af aan de financierder van uw proces.

En wilt u als bank, deurwaarder of incassobureau een rechtszaak aanspannen met betrekking tot een (grote) openstaande vordering? Bent u curator en wilt u zonder de boedel te belasten toch proberen om bij debiteuren nog vorderingen los te krijgen door middel van een proces? Ja ook dan komt u in aanmerking voor procesfinanciering.

Procesfinanciering voor advocaten kan ook. Net als dat procesfinancieringen voor juristen en fiscalisten mogelijk is.

Hoe kan ik procesfinanciering aanvragen?

U kunt procesfinanciering niet aanvragen via LegalSpot. Het kan via bekende partijen als er een financieel belang dient bij uw zaak en als u particulier of bedrijf bent. Maar ook als u een vrij beroep uitoefent. Voorbeelden van de mogelijkheden zijn:

  • Procesfinanciering voor particulieren
  • Procesfinanciering voor bedrijven
  • Procesfinanciering voor cliënten van advocaten, juristen en fiscalisten
  • Procesfinanciering banken
  • Procesfinanciering deurwaarder en incassobureau
  • Procesfinanciering curator