Hoe kan je een samenlevingscontract ontbinden?

Samenlevingscontract ontbinden

Een samenlevingscontract ontbinden is eigenlijk heel makkelijk. Als u geen kinderen, koophuis of hypotheek heeft zegt u het gewoon op per juridische brief. Simpel.

Maar dat is anders als u kinderen, een koophuis en hypotheek heeft.

We leggen je graag alles uit wat er komt kijken bij het ontbinden van een samenlevingscontract. Niet alleen met betrekking tot uw koophuis of hypotheek, ook gaan we kort in op het convenant, de alimentatie, ouderschapsplan en verdeling van het pensioen.

Als u een koophuis heeft kunt u uw samenlevingscontract het beste ontbinden met behulp van een advocaat of mediator. Een samenlevingscontract ontbinden zonder notaris is heel goed mogelijk en zelfs stukken goedkoper dan met notaris. Een notaris is dus niet verplicht.

Is een akte van verdeling verplicht?

In enkele gevallen kan een akte van verdeling nodig zijn. Bijvoorbeeld als u veel vermogen heeft opgebouwd of veel bezittingen heeft. Maar het koophuis valt hier ook onder.

Als u samen een woning heeft gekocht heeft u een akte van verdeling nodig. Een akte van verdeling is namelijk verplicht als u een samen een koopwoning heeft. In dergelijke gevallen kunt u het beste een plan opstellen met een advocaat en de akte kort laten opstellen door een notaris.

Moet ik een convenant opstellen?

Bij het samenlevingscontract ontbinden stelt u samen met uw ex en uw mediator of advocaat een convenant of overeenkomst op. Althans, als u dus een koophuis, hypotheek, kinderen of vermogen heeft. Een convenant bij ontbinding van een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin u schriftelijk alle belangrijke afspraken vastlegt.

Bijvoorbeeld als u een koophuis en hypotheek heeft en uw huis moet verkopen of als u een samenlevingscontract ontbinden wilt en kinderen heeft.

Is een ouderschapsplan bij samenlevingscontract ontbinden verplicht?

Dit antwoord is kort. Een ouderschapsplan bij het ontbinden van een samenlevingscontract is sinds 2009 verplicht als u kinderen heeft.

Als u kinderen heeft en uw samenlevingscontract ontbinden wilt zult u uw afspraken zeker in een convenant of schriftelijke overeenkomst moeten vastleggen. In een ouderschapsplan legt u afspraken vast met betrekking tot kinderalimentatie en overige zaken die belangrijk zijn voor u, uw kinderen en de omgang met uw kinderen.

Moet ik alimentatie betalen na ontbinding van een samenlevingscontract?

Alimentatie is niet verplicht na het ontbinden van een samenlevingscontract. De rechter kan in uitzonderlijke gevallen wel besluiten om partneralimentatie toe te kennen. Dit kan op basis van redelijkheid en billijkheid of als het specifiek is opgenomen in het samenlevingscontract.

Samenlevingscontract ontbinden met koophuis en hypotheek

Als u uw samenlevingscontract ontbinden wilt terwijl u een koophuis en hypotheek heeft, dan kan het u veel zorgen en geld besparen als u dit samen met een advocaat doet. We leggen uit wat er speelt als u een koophuis en hypotheek heeft en u uw samenlevingscontract wilt ontbinden.

Moet u het koophuis verkopen of kunt u het overkopen?

Als het huis waarin u woont niet op uw naamstaat, dan is de kans helaas groot dat u snel een nieuwe woning moet zoeken. U heeft dan geen recht om in het huis te blijven wonen of een deel van de opbrengst van verkoop op te eisen na ontbinding van het samenlevingscontract.

Als u een koophuis heeft met een hypotheek op naam van u beiden, dan is het huis verkopen een van de beste opties. Althans, als dit niet een grote restschuld oplevert omdat u het huis met spoed moet verkopen.

Wat als er een restschuld is na verkoop van de woning?

Was u beide eigenaar van de woning waarop een hypotheek rustte en blijft er een restschuld over na verkoop? Dan wordt dit verdeeld, tenzij anders is vastgelegd toen u het samenlevingscontract aanging. Eigenlijk kunt u dit net zo zien als bij een echtscheiding.

Overigens is er nog een mogelijkheid. U of uw ex kan zelf het huis kopen. Dit moet uiteraard wel mogelijk zijn op basis van uw draagkracht. U of uw ex moet de volledige hypotheek vanaf dat moment namelijk zelf ophoesten.

Wat gebeurt er met het pensioen?

In principe hoeven pensioen gelden niet te worden verdeeld. Ook hierbij geldt dat pensioen alleen moet worden verdeeld als in het samenlevingscontract is opgenomen dat pensioenrechten worden verdeeld.