Scheidingsbemiddelaar of advocaat?
Scheidingsbemiddelaar of advocaat?
Wilt u snel en goedkoop scheiden of is de professionele begeleiding voor u en uw ex partner het meest belangrijk? Is een scheidingsbemiddelaar of een echtscheidingsadvocaat dan de beste keuze?
Kies hieronder direct uw scheidingsbemiddelaar of echtscheidingsadvocaat in uw eigen stad of regio.
Mediators:
Scheidingsbemiddelaar Amsterdam
Scheidingsbemiddelaar Rotterdam
Scheidingsbemiddelaar Eindhoven
Advocaten:
Echtscheidingsdvocaat Amsterdam
Echtscheidingsdvocaat Rotterdam
Echtscheidingsdvocaat Eindhoven
Scheidingsbemiddelaar of scheidingsadvocaat?
Of u een scheidingsbemiddelaar kiest of een advocaat maakt in principe niet uit. Een bemiddelaar of mediator inschakelen is vaak goedkoper en deze zal proberen om tot de beste afspraken te komen voor u en uw kinderen.
Er zijn uiteraard genoeg situaties denkbaar waarbij het niet werkt of überhaupt mogelijk is om een echtscheidingsbemiddelaar in de arm te nemen.
Wordt gebruik gemaakt van een echtscheidingsadvocaat, dan hebben beide partijen over het algemeen een advocaat. Nadat de wensen met elkaars advocaten zijn besproken zullen deze samen met u en uw partner de mogelijkheden bekijken om op die manier tot een wenselijk resultaat te komen om uiteindelijk een convenant op te stellen.
Bij vechtscheidingen ligt dat anders, maar ook in zo een geval zullen advocaten eerst een poging wagen om te bemiddelen.
Veel echtscheidingsadvocaten zijn overigens ook scheidingsbemiddelaar (familie mediator).
Kosten echtscheiding
Er zijn ontzettend veel gangbare tarieven voor een echtscheiding. Wat een echtscheiding precies kost is moeilijk te zeggen. Er zijn adviseurs die een uurtarief rekenen, maar ook die een fixed fee, oftewel vast bedrag per scheiding, rekenen voor een scheiding. Dit bedrag kan variëren maar begint bij ongeveer 500 tot 700 euro.
Uurtarieven variëren van 100 tot wel 400 euro per uur. Deze advocaatkosten voor echtscheiding zijn niet aftrekbaar van de belasting. Alimentatie is dat wel. Als je alimentatie ontvangt en je moet daarvoor juridische kosten maken, dan zijn die ook aftrekbaar.
Op www.LegalSpot.nl kunt u alle adviseurs vergelijken op tarief, ervaring en beoordelingen van anderen. Zo kiest u snel en eenvoudig de adviseur die past bij uw situatie en budget en kunt u daar een afspraak mee maken.
Hoe lang duurt een scheidingsproces?
Over het algemeen duurt een scheidingsproces 10 tot 16 weken. Als het verzoek bij de rechtbank is ingediend, dan doet de rechter binnen enkele weken uitspraak. Over het algemeen binnen 4 tot 8 weken.
Alimentatie
Bij een echtscheiding moet u naast de scheidingsbemiddelaar of echtscheiding advocaten ook aan de alimentatie denken. Geen alimentatie betalen is over het algemeen geen optie. Er bestaat een alimentatieplicht.
Het aanvragen van alimentatie, indexering van alimentatie, partneralimentatie en kinderalimentatie en “presentation compensatoire” en tremanormen bijvoorbeeld. In ons artikel over alimentatie leest u daar meer over.
Ouderlijk gezag na scheiding
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is ouderlijk gezag aanvragen na een scheiding niet nodig. Wel kunnen ex-partners de rechter verzoeken om eenhoofdig ouderlijk gezag toe te kennen.
Het komt overigens zelden voor dat maar één ouder het eenhoofig ouderlijk gezag krijgt toegewezen.