Voorschot advocaat

Mijn advocaat vraagt een voorschot, mag dat?

Ja, jouw advocaat mag een voorschot vragen. Sterker nog, het is voor advocaten eigenlijk heel gebruikelijk om een voorschot te vragen. In dit artikel leggen we kort uit wat een voorschot is en waarom advocaten een voorschot vragen.

Wat is een voorschot?

Het jargon voor een voorschot is depotdeclaratie. De depotdeclaratie is onderdeel van de kosten die een advocaat jou factureert. Voorschotten betreffen indirecte kosten en hoeven niet per definitie vooraf gedeclareerd te worden. Het kan ook maandelijks gebeuren voor een langer lopende zaak. Gebruikelijk is, dat je vooraf een voorschot betaalt en gedurende de zaak meerdere voorschotten worden gedeclareerd.

Waarom vragen advocaten een voorschot?

Advocaten hebben meerdere redenen om een voorschot te vragen. Een enkele advocaat vraagt een voorschot omdat hij enige zekerheid wil hebben dat hij wordt betaald. Dit speelt vaak in faillissementszaken en arbeidsrechtzaken.

Maar het voorschot is eigenlijk bedoeld om alvast vooraf enkele bijkomende kosten te kunnen declareren. Op die manier hoeft een advocaat dit niet voor te schieten. Kosten die als voorschot worden gedeclareerd zijn:

  • griffiekosten
  • reiskosten
  • verblijfkosten
  • deurwaarderskosten

De advocaat die je kiest zal vooraf een schatting van deze kosten maken en ze aan je factureren.

En hoe zit het met BTW over het voorschot?

Een voorschot is eigenlijk gewoon een onderdeel van de declaratie en daarom zal er ook BTW worden berekend over het voorschot.