Wat is het verschil tussen een jurist en advocaat?
Wat doet een jurist?
Altijd al willen weten wat het verschil nou is tussen een jurist en een advocaat? Of wil je weten wat voor werkzaamheden een jurist doet? Misschien volg je wel een opleiding rechten en wil je weten waar je terecht kan na je studie. Juristen zijn tegenwoordig vaak gespecialiseerd in een rechtsgebied of zelfs meerdere rechtsgebieden. Let op: in sommige procedures is een advocaat verplicht en kan de jurist dus niet bijstaan. Lees in dit artikel alles over juristen en wat voor werk zij verrichten.
Geschreven door Elise de Graaf
Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?
Wat doet een jurist eigenlijk? Als advocaat volg je een aparte beroepsopleiding en sluit je jezelf aan bij de Orde van Advocaten. Ook word je beëdigd als advocaat. Door die beëdiging mag je pleiten voor de Rechtbank. Dit houdt in dat je mag procederen voor jouw cliënt. Voor bepaalde rechtszaken is het hebben van een advocaat verplicht. Voor bepaalde zaken mag je een jurist inschakelen, bijvoorbeeld in kantonzaken. Dit zijn zaken op het gebied van arbeidsrecht, huur, koop op afbetaling en vorderingen tot €25.000, -. Een jurist is vaak een stuk goedkoper dan een advocaat.
Een jurist mag dus ook procederen?
Ja, een jurist mag procederen in bepaalde zaken. Een jurist mag niet in alle zaken procederen. Een jurist mag procederen in kantonzaken tot vorderingen van €25.000, -. Ook mag een jurist je bijstaan in arbeidszaken en huurzaken.
Wat doet een jurist bij de gemeente?
En wat doet een jurist bij de gemeente? Gemeentejuristen houden zich vooral bezig met staatsrecht, bestuursrecht en burgerlijk recht. Gemeentejuristen houden zich bezig met vergunningen, verzekeringen, procederen van bezwaarschriften en grondzaken. Bij de gemeente werken als een gemeente jurist is een HBO of WO niveau vereist. Tegenwoordig bestaat er een speciale opleiding voor Gemeente Jurist. Deze opleiding is opgezet omdat de studie rechten niet erg aansluit bij de functie.
Wat doet een jurist bij de rechtbank?
Je kunt een functie betreden bij de rechtbank als bijvoorbeeld een stafjurist. Als stafjurist kan je werken bij verschillende afdelingen namelijk: Bestuursrecht, Strafrecht, Civielrecht en Familierecht. Als stafjurist ondersteun je de juridische dienstverlening bij zaak behandelingen of juridische beleidsvorming. Als stafjurist ben je het aanspreekpunt. Om deze functie te kunnen betreden is een afgeronde universitaire opleiding Nederlands recht vereist.
Wat doet een jurist bij de politie?
Als jurist bij de politie kan je de functie Jurist Handhaving betreden. Als jurist handhaving moet je het wekelijkse juristenoverleg bijwonen. In dat overleg worden zaken, prioriteiten en taken besproken. Je schrijft adviezen uit. Je bent onderdeel uit het team Vergunning en Handhaving. Opleiding vereiste is WO niveau.
Wat doet een jurist bij de overheid?
Een overheidsjurist houdt zich vooral bezig met maatschappelijke zaken. Als overheidsjurist houdt je jezelf bezig met zorg, veiligheid, infrastructuur, onderwijs of andere beleidsterreinen. Internationaal of Europees recht komt ook vaker voor tegenwoordig. Als overheidsjurist moet je rekening houden met politieke wensen en consequenties. Als overheidsjurist wordt je betrokken bij het opstellen van regelgeving, convenanten en contracten.
Wat doet een fiscaal jurist?
Een goede fiscale jurist heeft kennis van belastingzaken, ondernemingsrecht, jaarrekeningenrecht en Europees recht.
Een fiscaal jurist zorgt dat het bedrijf belastinggeld kan besparen. Hij zorgt ervoor dat er niet meer belasting wordt betaald dan nodig is. Een fiscaal jurist kan ook taken vervullen boekhouder van een bedrijf of voor particuliere partijen.
Wat doet een letselschade jurist?
Tegenwoordig mogen letselschade juristen ook opkomen voor slachtoffers (alleen voor een deelgeschil). Voorheen mochten alleen advocaten naar de rechter. Een letselschadejurist mag gratis de belangen behartigen van een letselschadeslachtoffer.
Een letselschadeadviseur houdt zich bezig met:
- onderzoeken van het ongeval;
- onderzoek naar aansprakelijkheid;
- berekenen en vaststellen van geleden schade;
- afhandelen van materiële en immateriële schade;
- voeren van onderhandelingen en procedures.
Wat doet een bedrijfsjurist?
Als bedrijfsjurist ben je verantwoordelijk voor alle juridische zaken. Bedrijfsjuristen zijn in dienst van een bedrijf. Als bedrijfsjurist ben jij verantwoordelijk voor de privacy van het bedrijf, afhandeling van juridische zaken over personeel of adviseert bij bedrijfsovername. Zij adviseren over alle juridische aspecten. Bij de meeste bedrijven heb je een afgeronde universitaire opleiding Nederlands recht nodig.
Wat doet een notarieel jurist?
Een notarieel jurist werkt op accountants, belastingkantoren of een bank. Als notarieel jurist adviseer je particulieren, rechtspersonen of andere adviseurs over de notariële zaken. Als notarieel jurist heb je verstand van registergoederenrecht, personen- en familierecht, ondernemingsrecht, fiscaalrecht en internationaal recht. Voor deze functie is WO opleiding vereist.