Beste Maurice, voor veel vaders is het een onduidelijke situatie als hun ex zwanger is. Daarom zal ik kort uitleggen wat de rechten voor vaders zijn waarbij de relatie uit is.
Erkenning van het kind
Allereerst moeten we kijken naar erkenning van het kind. Je geeft aan dat je nauwelijks contact hebt met je ex. Dit maakt een en ander uiteraard niet makkelijker, maar ik neem aan dat je jouw kind wil erkennen. Je kunt jouw kind als biologische vader erkennen, maar hier heb je toestemming voor nodig van de moeder. Als je uit elkaar bent, dan komt het voor dat de moeder deze toestemming niet wil geven. Als jouw ex toestemming voor erkenning van jullie kind weigert, dan is er geen man overboord. Omdat jij de verwekker bent (toch?), kan je vervangende toestemming vragen bij de rechter. Deze zal jou dan in plaats van je ex toestemming geven om je kind te erkennen.
Vervangende toestemming
Deze vervangende toestemming geeft de rechter overigens alleen als het de belangen van de moeder of het kind niet schaadt. Wil de moeder jou dwarsbomen door geen toestemming te geven, dan zal de rechter eerder de kant van de vader kiezen.
Ouderlijk gezag
Goed, de erkenning is geregeld. Maar dan ben je er nog niet. Je wilt gezag krijgen over het kind. Je wilt immers betrokken worden bij de opvoeding en belangrijke keuzes die voor jullie kind moet worden gemaakt. Omdat je het kind erkend hebt, kan je nu ook ouderlijk gezag aanvragen. Dit doe je samen met jouw ex via een verzoekschrift bij de rechtbank.
Omgangsregeling
Tot slot kijk ik naar de omgangsregeling. Want je hebt je kind nu erkend en gezag, maar het is ook fijn als jouw kind bij je mag zijn en slapen. Daarom kan je een omgangsregeling met jouw ex afspreken. Dit kan je gewoon samen doen, tenzij jouw ex ook hier weer dwars ligt. Als dat het geval is, dan zal je wederom naar de rechter moeten. De rechter zal dan een omgangsregeling vaststellen. Als je ex zich niet houdt aan deze omgangsregeling, dan moeten we weer naar de rechter stappen. Deze zal dan bekijken of inderdaad niet aan de omgangsregeling wordt gehouden. Als dat zo is, dan kan de rechter een dwangsom opleggen om de moeder te dwingen zich aan de omgangsregeling te houden.
Kinderalimentatie
Naast rechten heb je ook plichten. Zo moet je kinderalimentatie gaan betalen en ook hierover afspraken maken. Daarnaast krijgt het kind nu niet automatisch jouw achternaam, maar die van de moeder. Willen jullie dat het kind jouw achternaam krijgt, dan moeten jullie dit samen verklaren bij de erkenning.
Geschreven door ipsedixit op
9 October 2016 om 12:03.
Beantwoorden