Om antwoord te geven op de vraag of een werkgever buiten het uitzendbureau om een werknemer kan inhuren moet ik je denk ik eerst uitleggen hoe de uitzendovereenkomst werkt. De uitzendovereenkomst is een individuele arbeidsovereenkomst waarbij een werknemer door zijn werkgever ter beschikking wordt gesteld aan een derde partij of inlener. Jij wilt ergens werken en hebt dus jouw CV op internet geplaatst. Een uitzendbureau vindt dat en neemt contact met je op. Dit kan ook zijn omdat jouw CV op Linkedin staat en bekend is dat je open staat voor een nieuwe baan. De inlener heeft een overeenkomst met het uitzendbureau. Er zijn dus als het ware drie partijen. Utrechtmarcel is hierbij werknemer van het uitzendbureau waarbij jij werkt voor de inlener die jij werkgever noemt. Maar dat is niet jouw werkgever als je aan de slag gaat.
Jij krijgt jouw salaris namelijk ook niet van de inlener, maar van het uitzendbureau. De inlener heeft met het uitzendbureau een overeenkomst gesloten die we de overeenkomst van opdracht noemen. Deze opdracht houdt in dat de werknemer die in dienst is van het uitzendbureau werk verricht voor de inlener. De inlener is de partij waarvoor jij wilt gaan werken, maar deze inlener heeft met jou geen arbeidsovereenkomst.
Die overeenkomst tussen de inlener en het uitzendbureau is bepalend. Het is dan ook vreemd dat de inlener het uitzendbureau nu buitenspel wil zetten. De inlener heeft er immers voor gekozen om mensen aan te trekken via het uitzendbureau. In die overeenkomst van opdracht heeft het uitzendbureau dan ook aangegeven wat de bemiddelingskosten zijn. Dat de inlener dit te hoog vindt kan, maar dat is wel de overeenkomst met het uitzendbureau. Mogelijk is voor jouw situatie een boeteclausule opgenomen in de overeenkomst van opdracht voor situaties waarbij inleners buiten het uitzendbureau om een werknemer in dienst willen nemen.
Bij twijfel zal het uitzendbureau dit onderzoeken en is de inlener (die dan dus wel jouw werkgever is) mijn inziens aansprakelijk en zal het uitzendbureau mogelijk juridische stappen nemen om nakomst van de overeenkomst van opdracht af te dwingen danwel de boeteclausule inwerking te laten treden.
Of het ook voor jou problemen op kan leveren durf ik niet te zeggen, want ik kan niet in de overeenkomst kijken die jij hebt met het uitzendbureau of wat er op jouw intakeformulier staat en wat daarop van toepassing is.
Als het echt enkel om een inschrijfformulier gaat, dan is dat geen uitzendovereenkomst. Dit zal ook bij de uitleg van het inschrijfformulier staan. Daarnaast wordt vaak aangegeven dat het inschrijfformulier partijen nergens toe verplicht. Het uitzendbureau wordt niet verplicht jou uit te zenden en jij wordt niet verplicht om op een aanbod tot het verrichten van uitzendwerk in te gaan.
Omdat het geen overeenkomst is, maar een inschrijfformulier van jouw kant, hoeft het uitzendbureau dit niet te ondertekenen. Ook kun je het niet eenzijdig ongeldig verklaren en is het geen koop op afstand. Je kunt je wel uitschrijven bij het uitzendbureau.
Geschreven door lawsome op
7 November 2016 om 12:02.
Beantwoorden