Hoe werkt retentierecht bij een paard? Dat is de vraag waar het hier om draait. Retentierecht kan bijvoorbeeld worden uitgeoefend op roerende zaken. Op grond van boek 3 artikel 3 lid 2 BW is een paard een roerende zaak. De manege mag retentierecht inroepen tot je betaalt. Wel moet de manege verplicht in de basisbehoeften van jouw paard blijven voorzien.
Wel mag de manege jou verbieden om nog in de stallen bij jouw paard te komen. Ook blijf je verplicht om uiteindelijk de kosten te betalen die de manege nu maakt terwijl het paard tijdens het ingeroepen retentierecht onder hen valt. Het is dan ook vaak beter om de betalingsachterstand te voldoen.
Als je niet betaalt, blijven de kosten oplopen en kan de zaak uiteindelijk voor de rechter komen. De rechter zal dan oordelen of jij het openstaande bedrag moet betalen of niet. Als dat zo is, dan verkrijgt de manege een vonnis waarmee zij beslag kunnen leggen op jouw bezittingen. Ze mogen de openstaande kosten dan verhalen op al jouw bezittingen. Bijvoorbeeld jouw auto, jouw huis, de bankrekening. Dit moet je niet willen.
Wel is het zo, dat de manege het paard niet mag verkopen terwijl retentierecht wordt uitgeoefend. Daarnaast lijkt het er op dat de manege ook verantwoordelijk is voor schade aan het paard terwijl de manege het paard onder zich houdt. Of castratie ook geldt als schade aan de roerende zaak durf ik niet te zeggen, maar het zou mij verbazen als de manege hier tijdens retentierecht tot zou overgaan. Ook of lesgeven op een paard tijdens retentierecht is toegestaan kan ik niet oordelen.
Geschreven door lawsome op
13 September 2016 om 11:56.
Beantwoorden