Bijzondere vraag, maar dat maakt het werken als jurist zo leuk.
Wie krijgt de hond als je uit elkaar gaat? Wie heeft recht op de hond bij echtscheiding?
Zoals gezegd, een bijzondere vraag, maar geen unieke vraag. Er zijn namelijk best wel wat uitspraken van de rechter over gedaan. En uit die jurisprudentie komen enkele vragen naar voren die moeten worden beantwoord om te kijken wie recht heeft op de hond.
Want sinds 1 januari 2013 is de wet heel duidelijk over wat een hond juridisch is. Een hond is geen zaak aldus artikel 3:2a lid 1 BW. Dit betekent dat je de hond niet verdeeld zoals je met de rest van de inboedel doet. Of in jouw geval zonder huwelijk of samenlevingscontract, neemt ieder zijn eigen spullen mee na het verbreken van de relatie. Maar jullie hebben de hond samen betaald. Eigenlijk moet dus wel verdeeld worden als ware je getrouwd in gemeenschap van goederen.
Komen jullie er samen uit, spreek dan bijvoorbeeld een omgangsregeling met de hond af. Dat maakt alles veel makkelijker voor jullie allebei en ook goedkoper, want anders zal je toch echt naar de rechter moeten om deze om een beslissing te vragen en dat kan je veel geld kosten.
De rechter zal enkele vragen beantwoorden om te kijken wie recht heeft op de hond als je uit elkaar gaat. Deze vragen zijn bijvoorbeeld:
- Heeft een van beide partners bijzondere band met de hond?
- Hebben jullie kinderen en bij wie gaan de kinderen wonen?
- Welke partner kan financieel gezien het beste voor de hond zorgen?
- Welke partner kan de hond de beste leefomgeving bieden?
- Wie zorgde altijd voor de hond?
- Bij wie woont de hond sinds jullie uit elkaar zijn?
- Wie is de eigenaar volgens het paspoort van de hond?
- Wie staat als eigenaar genoemd bij de chipregistratie?
Aan de hand van deze vragen zal de rechter bepalen wie de eigenaar van de hond is. Degene die uiteindelijk de hond krijgt toegekend moet de andere partner een vergoeding betalen die de helft van de waarde van de hond vertegenwoordigd.
Heb je echt grote ruzie met jouw ex en krijg jij de hond toegekend? Dan is het goed om te weten dat een omgangsregeling afspreken niet verplicht is en dat een omgangsregeling met de hond afdwingen bij de rechter eigenlijk nooit slaagt.
Geschreven door ipsedixit op
21 August 2016 om 14:29.
Beantwoorden