Ik heb zakelijk een bruikleenovereenkomst voor een analyse apparaat incl. service door de leverancier, met een bruikleentermijn van 5 jaar. De vergoeding bedraagt €0,- per maand. Dit bedrag is gebaseerd (letterlijk uit de overeenkomst overgenomen) op een afname van een bepaald aantal teststrips per jaar welke bij de leverancier worden besteld. Indien de afname per jaar minder is dan de minimale afname zal het verschil worden gefactureerd staat in de overeenkomt.
Na 3 jaar wil ik de overeenkomst beëindigen. De afgelopen 3 jaar hebben wij de afname per jaar ruim overschreden. De leverancier wil mij nu voor de komende 2 jaar het minimale aantal teststrips als boete laten betalen. Mijn stelling is dat dat niet terecht is: de overeenkomst is weliswaar gebaseerd op een verwachte afname, maar zou deze afname een voorwaarde zijn voor 5 jaar jaar gebruik, dan is het feitelijk een verkapte huur met duidelijke tegenprestatie. Ik verkeer in de veronderstelling dat een bruikleenovereenkomst juist gekenmerkt wordt door het feit dat er geen tegenprestatie voor de leen wordt verlangd. In de bepalingen en condities voor bruikleen staat ook geen clausule over sancties bij vroegtijdig beëindigen van de overeenkomst.
Heb ik het juist, of is er wel degelijk juridische grond op basis waarvan mij een boete/compensatie kan worden opgelegd?
Geschreven door Hanneke op
17 May 2019 om 15:40.