Beste woning1, zit je als huurder vast aan een huurovereenkomst zonder dat er een contract is opgesteld? En als er dan geen overeenkomst was, mag jouw verhuurder je dan laten opdraaien voor de kosten?
Dat zijn vragen die niet vaak meer voorkomen. Jouw situatie is een lastige. Het is de vraag of jij een huurovereenkomst geaccepteerd hebt via email of alleen hebt aangegeven dat je wilde huren, maar juridisch gezien niet op een aanbod van de verhuurder bent ingegaan of dat nog geen overeenkomst is aangegaan omdat de wil van de verhuurder ontbrak.
Een overeenkomst kan schriftelijk en mondeling worden overeengekomen. Een huurovereenkomst die overeengekomen is via email is in mijn ogen dus rechtsgeldig, maar dan praten we over een daadwerkelijke overeenkomst. Een mailwisseling waarin wordt aangegeven dat jij een huurwoning wilt gaan huren die een verhuurder aanbiedt voldoet mijn inziens niet aan het vereiste dat we wilsovereenstemming noemen. Bij het ontbreken van de wilsovereenstemming door de verhuurder zit deze niet vast aan de huurovereenkomst.
Als je zou betogen dat er wel een huurovereenkomst tot stand is gekomen, dan zou je praten over ontbindende voorwaarden. Waarschijnlijk is er iets opgenomen in de voorwaarden van de verhuurder of de overeeenkomst waarin staat dat hij de huurovereenkomst met jou mag ontbinden als je je niet aan bepaalde voorwaarden houdt. Deze voorwaarden kunnen door jou geschonden zijn doordat je dus niet op tijd de borg hebt betaald.
De huurovereenkomst is dan naar mijn mening ontbonden als de verhuurder zich daarop beroept, maar de verhuurder heeft wel kosten gemaakt om die overeenkomst aan te gaan. Hij doet nu dus een beroep op negatief contractsbelang. Hij wil de kosten vergoed zien die hij heeft gemaakt om tot de huurovereenkomst te komen, maar gaat niet zo ver als positief contractsbelang. Bij een positief contractsbelang zou de huurder jou houden aan de huurovereenkomst en dus minimaal een maand huur en borg vorderen.
Geschreven door lawsome op
26 September 2016 om 12:05.
Beantwoorden