Hoe zorg je dat een verhuurder achterstallig onderhoud aanpakt? Om te bekijken hoe je ervoor kan zorgen dat achterstallig onderhoud wordt aangepakt en dat ernstige gebreken worden verholpen, moet je bekijken wie verantwoordelijk is voor het onderhoud.
In uw geval heeft het achterstallige onderhoud betrekking op de lift. Maar is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud aan liften? Het antwoord op de laatste vraag is ja.
Naast bijvoorbeeld houtrot of lekkages is de verhuurder ook verantwoordelijk voor het onderhoud aan de lift. Nu we weten wie verantwoordelijk is moeten we kijken hoe we kunnen zorgen dat de verhuurder dit aanpakt. Ik leg dit graag uit aan de hand uw mogelijkheden of stappen.
Aangetekende brief versturen
Zorg ervoor dat je de verhuurder aanspreekt op zijn onderhoudsverplichting. Dit moet je doen middels een aangetekende brief en geef de verhuurder een termijn van twee weken om te reageren. Vaak zal de verhuurder reageren dat hij het zal herstellen. Reageert hij helemaal niet of wordt uiteindelijk niets aangepakt, dan heb je nog meer mogelijkheden om de verhuurder te dwingen om onderhoud te plegen.
Melding bij gemeente
Op grond van de Woningwet kan je de gemeente inschakelen zodat de gemeente de verhuurder kan verplichten om het achterstallige onderhoud te verhelpen. Ook de gemeente zal de verhuurder hiervoor een bepaalde termijn geven en mogelijk uiteindelijk zelf overgaan tot reparatie. In dat laatste geval zal de gemeente de kosten verhalen op de verhuurder.
Naar de rechter
Gezien de wettelijke verantwoordelijkheid voor het onderhoud van liften door verhuurders, kan je ook naar de rechter stappen. Via een verzoekschrift zal je de rechter moeten vragen om de verhuurder te dwingen het onderhoud uit te voeren. Vaak leggen rechters de verhuurder meteen een dwangsom op. Een dwangsom is geen boete die de verhuurder meteen moet betalen. Het is een stok achter de deur voor het geval de verhuurder na de uitspraak ook niet overgaat tot herstellen van het achterstallige onderhoud.
Je kunt de rechter ook vragen om de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. De rechter zal dan bekijken of het redelijk is dat je minder huur of helemaal geen huur meer betaalt tot het achterstallig onderhoud is verholpen.
Tot slot kan je de rechter vragen om toestemming om de reparatiewerkzaamheden op eigen kosten te laten uitvoeren terwijl je de kosten hiervan kunt verhalen op de verhuurder.
Als je naar de rechter wilt moet je een advocaat of jurist inschakelen. Dat kan een jurist huurrecht zijn.
Zelf herstellen
Uiteraard kan je er ook voor kiezen om achterstallig onderhoud zelf te herstellen. Je hoeft hiervoor niet per se naar de rechter, maar je moet hierbij wel heel nauwkeurig te werk gaan om te zorgen dat je de kosten kunt verhalen op de verhuurder of deze kosten kunt aftrekken van de huur.
Om dit te realiseren kan je ook het beste een jurist of advocaat huurrecht inschakelen. Dan voorkom je dat de verhuurder je uit huis zet vanwege een huurachterstand van meer dan drie maanden. Je pleegt namelijk wanprestatie als je geen of minder huur betaalt.
Goed, wanneer mag je achterstallig onderhoud zelf herstellen? Dit mag als je de verhuurder middels de eerder genoemde brief op de hoogte heeft gebracht van het achterstallige onderhoud. Herstelt de verhuurder de gebreken niet of reageert hij niet binnen de door jou gestelde termijn (twee weken wordt als redelijk gezien), dan is de verhuurder in verzuim. Pas dan kan je het zelf herstellen en de kosten hiervan inhouden op de huur.
Huurcommissie inschakelen
Uiteraard kan je ook naar de huurcomissie stappen. Ook in dit geval moet je eerst een aangetekende brief sturen naar de verhuurder waarbij je aangeeft dat er sprake is van achterstallig onderhoud. De verhuurder krijgt dan automatisch een termijn van zes weken om dit te herstellen. Gaat de verhuurder dan niet over tot herstelwerkzaamheden, dan kan de Huurcommissie oordelen tot een huurverlaging. Deze huurverlaging houdt stand tot al het achterstallige onderhoud is verholpen.
Kortom, het is een heel traject om verhuurders te dwingen achterstallig onderhoud te verhelpen en het is dus ook niet altijd zonder risico.