Om de vraag zo duidelijk mogelijk te maken, heb ik geprobeerd om alle relevante informatie hieronder te omschrijven:
Eerste situatie (2015):
Er zijn twee eenmanszaken:
Jan bezit eenmanszaak Jan Media met handelsnaam X-Amsterdam.
en
Piet bezit eenmanszaak Piet Designs met identieke handelsnaam Piet Designs.
Zowel Jan als Piet werken als freelancer.
Ze werken veel samen en in het begin gaat dat goed.
Tweede situatie (2018):
Jan en Piet besluiten dat de samenwerking zo goed gaat dat het een VOF moet worden.
Samen richten ze een VOF op met de naam X-Amsterdam en de identieke handelsnaam X-Amsterdam.
Jan’s eenmanszaak Jan Media gebruikt nu de identieke handelsnaam Jan Media.
Piet’s handelsnaam gebruikt nog altijd de identieke handelsnaam Piet Designs.
De verdeling is vastgezet via een vof-contract waarin beide eenmanszaken 50% zeggenschap en beslissingsbevoegdheid hebben in de VOF. Ze nemen personeel in dienst en gaan zo verder bouwen aan het bedrijf.
Derde situatie (2020):
De VOF X-Amsterdam wordt geruisloos ingebracht in een BV genaamd X-Amsterdam B.V., de handelsnaam wordt dus overgedragen aan het BV. Zowel Jan als Piet richten beide een holding op, Jan BV en Piet BV, deze vallen samen onder de werkmaatschappij X-Amsterdam. Zowel Jan BV als Piet BV bezitten exact 50% van de aandelen.
Jan zegt zijn eenmanszaak Jan Media op.
Piet behoud zijn eenmanszaak.
Huidige situatie (2021):
De samenwerking tussen Jan en Piet verloopt inmiddels erg stroef. Zo stroef dat zelfs personeel besluit te vertrekken. Samenwerken tussen Jan en Piet lukt niet meer. Beide besluiten om te willen stoppen met de huidige werkmaatschappij X-Amsterdam BV.
Zowel Jan als Piet wil verder als eenmanszaak en dus als freelancer. Jan vind dat hij recht heeft om de handelsnaam weer terug te nemen, want ooit was het zijn handelsnaam op zijn toenmalige eenmanszaak die inmiddels is opgezegd.
Piet vind dit oneerlijk, want hij heeft ook jarenlang gewerkt om het bedrijf X-Amsterdam op te bouwen en heeft dus ook flink bijgedragen aan het imago, reputatie, portfolio, netwerk en dergelijke. Piet vind dat als Jan de handelsnaam X-Amsterdam meeneemt naar zijn eenmanszaak, dat hier tegenover een degelijke vergoeding moet staan. Zeker gezien Jan de rechten om het volledige portfolio te kunnen gebruiken ook wilt behouden. Hij gunt het gebruikt van het volledige portfolio wel ook aan Piet. Jan is echter niet bereid om te betalen voor slechts de handelsnaam, want hij vind dat er simpelweg recht op heeft omdat deze handelsnaam ooit bezit was van zijn eenmanszaak. Piet vind dit oneerlijk, omdat hij wel opnieuw aan zijn naamsbekendheid moet werken en ook vind dat er waarde zit in de handelsnaam. Ze komen er samen niet uit.
Vraag:
- Kan Jan zomaar opeisen dat de handelsnaam weer van zijn eenmanszaak wordt, zonder toestemming van Piet?
- Tot in hoeverre is de handelsnaamwet hier van toepassing: https://wetten.overheid.nl/BWBR0001906/2017-09-01
Geschreven door Samji op
14 June 2021 om 22:48.