Beste Angelique, wanneer mag beslag worden gelegd op het loon van een werknemer en hoe kan je loonbeslag opheffen? Beslaglegging kan als een gerechtsdeurwaarder een vonnis heeft van de rechter en daarmee beslag kan leggen. Als je een betalingsverplichting niet nakomt die is vastgesteld middels een vonnis of dwangbevel, kan loonbeslag worden gelegd. Hiermee kan de deurwaarder min of meer buiten jou om zorgen dat je toch betaalt. Ze pakken je bij de bron.
De hoogte van het bedrag dat kan worden ingehouden is afhankelijk van de beslagvrije voet. Dit voorkomt dat je niet meer kunt rondkomen.
Het is vreemd dat je niet op de hoogte bent van deze schuld en de achterstand met betrekking tot de betalingsverplichting. Naast de werkgever zal de deurwaarder je namelijk ook altijd zelf op de hoogte brengen van het loonbeslag.
Loonbeslag opheffen
Loonbeslag opheffen kan niet zomaar. Je hebt maanden niet aan betalingsverplichtingen voldaan en nu is er een vonnis waarmee de deurwaarder beslag laat leggen. Op jouw salaris bijvoorbeeld. Je kunt loonbeslagen opheffen door een betalingsregeling te treffen met de schuldeiser. Dit kan direct nadat een uitspraak is gedaan door de rechter, maar ook voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Uiteraard is in dit laatste geval officieel nog geen sprake van loonbeslag.
Ook kun je zelf naar de rechter gaan om aan te tonen dat loonbeslag een overdreven maatregel is en dat je toch zonder dit loonbeslag aan je betalingsverplichtingen zal kunnen voldoen.
Echt opheffen is dus lastig, want de rechter zal uiteindelijk oordelen of het inderdaad waarschijnlijk is dat je zonder loonbeslag je schulden afbetaalt. Oordeelt de rechter van niet, dan kan je het loonbeslag niet opheffen en wordt het ingehouden van je salaris.
Dat je werkgever je geen inzicht wil geven is vreemd, normaal gesproken helpen werkgevers werknemers met problemen graag omdat de periode al zwaar genoeg is.
Geschreven door lawsome op
25 October 2016 om 13:35.
Beantwoorden