Is een medewerker van een organisatie bevoegd om iemand te beboeten voor het inbreuk maken van de huisregels?
Ik wil graag antwoord op de bovenstaande vraag, zonder dat er wordt gekeken naar de onderstaande case.
Huidige case:
Een man reist mee met de Intercity van de NS, hij wordt door een medewerker van de NS betrapt op het rusten van zijn voeten op de zitting tegenover hem. De medewerker wijst hem er op dat dit niet hoort, de man zegt dat hij het snapt, verwijdert zijn voeten van de zitting en bied zijn excuses aan.
Vervolgens vraagt de NS medewerker om identificatie en zegt dat er binnenkort een bekeuring in de brievenbus zal verschijnen.
Ik heb al online gezocht naar informatie hierover en heb enkel wat forums gevonden die wel antwoord geven maar geen wetsartikelen benoemen om het argument te onderbouwen. Zo staat er dat dit inbreuk maakt op de huisregels van de NS.
http://www.ns.nl/binaries/_ht_1431941786695/content/assets/ns-nl/reisinformatie/huisregels-201412.pdf
De bovenstaande link bevat de huisregels waarin staat dat er geen voeten op de bank mogen. Echter op deze pagina wordt nergens vermeld dat dit een strafbaar feit is.
Als er verder word gezocht naar de Algemene Voorwaarden van de NS (onderstaande link) wordt er bij Hoofdstuk 4 paragraaf 1 vermeld dat het verplicht is om deze huisregels in acht te nemen.
http://www.ns.nl/binaries/_ht_1437557885634/content/assets/ns-nl/algemeen/algemene-voorwaarden-avr-ns-20150701-.pdf
Het enige wat nu werkelijk duidelijk is gemaakt is dat er voor het misbruik maken van de noodknoppen en het reizen zonder geldig vervoerbewijs een boete kan worden opgelegd. En niet voor het niet opruimen van je afval of het plaatsen van voeten op de zetel.
Is de (medewerker van de) NS wettelijk bevoegd om een boete uit te delen voor iets wat zo slecht is omschreven en ook niet heel duidelijk is aangegeven?
Geschreven door Avansrecht op
9 November 2016 om 17:17.