Het ligt er een beetje aan wat voor waardevolle vondst het is en dan met name of je weet wie de oorspronkelijke eigenaar is.
De vorige eigenaar van het huis hoeft namelijk niet persé de eigenaar van wat u heeft gevonden te zijn. Is de oorspronkelijke eigenaar niet meer te achterhalen (bijvoorbeeld bij oude munten die gevonden worden in de tuin) dan wordt u eigenaar.
Is het echter wel duidelijk wie de vorige eigenaar is, dan bent u verplicht melding te doen bij die vorige eigenaar. Zou u dat niet doen en verkoopt u het later door, dan maakt u zich namelijk schuldig aan heling. Wil de vorige eigenaar zijn eigendom terug, dan heeft u volgens het Burgerlijk Wetboek wel recht op vindersloon. Het gaat om een redelijke beloning.
Wat een redelijke beloning is dat is staat er in het wetboek niet bij. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die jij hebt moeten maken om het te vinden (als jij niet was gaan verbouwen, dan...) en aan kosten die je moet maken om de vondst nu te beveiligen (in een kluis o.i.d.). Over het algemeen zie je dat 10% van de waarde redelijk wordt geacht. Als het om heel waardevolle zaken gaat, dan kan die 10% wel wat veel zijn, maar dat zijn echt afspraken die je met de eigenaar moet maken.
Geschreven door Annemiek Machielse op
14 September 2018 om 9:32.
Beantwoorden