Beste Laro100, het is allereerst belangrijk om vast te stellen of je een advocaat had van jouw rechtsbijstandverzekeraar of dat je gebruik hebt gemaakt van het recht op vrije advocaatkeuze. Ik ga eerst uit van de situatie waarbij je gebruik hebt gemaakt van een advocaat van jouw rechtsbijstandsverzekering.
Om jouw vraag te beantwoorden heb ik contact opgenomen met DAS rechtsbijstandsverzekering. Gewoon ook uit interesse om eens te kijken hoe zij dit oplossen. Telefonisch werd mij mede gedeeld dat DAS in situaties als die van jou altijd bereid is om een passende oplossing te zoeken.
Dat is natuurlijk veel te vaag, maar het is in ieder geval wel belangrijk dat je zo snel mogelijk aan jouw rechtsbijstandsverzekeraar laat weten dat je het niet eens bent met de manier waarop de advocaat jouw zaak heeft behandeld. Zij zullen dan kijken of ze jouw bezwaren kunnen wegnemen.
Elke advocaat is overigens verplicht aangesloten bij de Orde van Advocaten. Dus als je zelf een advocaat hebt gekozen (die werd betaald door jouw rechtsbijstandverzekeraar) of je komt er niet uit met de rechtsbijstandsverzekering, dan kan je altijd een klacht over de advocaat indienen bij de Orde van Advocaten. Hoe dat werkt lees je door te klikken op de volgende link: https://www.advocatenorde.nl/189/consumenten/problemen-met-uw-advocaat
Maar goed, wat kan je doen bij een geschil met de rechtsbijstandsverzekering? De eerste stap is dus in overleg treden met de rechtsbijstandsverzekering. Als dat niet lukt, staan er nog twee opties open. Soms kan je ook om een second opionion vragen van een andere advocaat, maar dat heeft volgens mij in jouw zaak geen zin meer.
De twee mogelijkheden die je hebt bij een geschil met een rechtsbijstandsverzekering zijn:
- officiele klacht indienen bij Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), of
- geschil laten beslechten door de rechter
In het eerste geval dien je een klacht in bij het Kifid via https://www.kifid.nl/consumenten/hoe-dient-u-uw-klacht-in
Als je een rechter wilt laten oordelen, dan moet je een rechtszaak aanspannen met een advocaat verzekeringsrecht. Dit brengt wel kosten met zich mee, dus misschien is het verstandig om naast de klacht bij jouw rechtsbijstandsverzekeraar eens een afspraak te maken met een advocaat of het juridisch loket.
Geschreven door mnfl op
5 August 2016 om 17:03.
Beantwoorden