Ik zoek een:

Incassobureau inschakelen

Incassobureau inschakelen? Dan is het fijn om te weten dat onze incassobureaus er om bekend staan dat zij snel en effectief uw openstaande facturen en vorderingen innen. Over het algemeen gebeurt dit met alle souplesse en met behoud van uw goede klantrelatie, maar het komt natuurlijk ook voor dat het bijvoorbeeld nodig is om een incassoprocedure bij de rechtbank te starten.

Wil je niet dit hele artikel lezen, maar meteen zien in welke steden je onze incassobureaus kunt inschakelen? Kijk hieronder dan alvast naar de links met incassobureaus in de grote steden:

Incassobureau Amsterdam

Incassobureau Rotterdam

Incassobureau Den Haag

Incassobureau Utrecht

Incassobureau Eindhoven

Incassobureau Tilburg

Incassobureau Breda

Incassobureau Nijmegen

In alle gevallen is een incassobureau inschakelen de juiste keuze. Maar om goed uit te leggen hoe dat werkt leggen we uit waarom je een incassobureau moet inschakelen, wanneer je een incassobureau kunt inhuren en wat de kosten van een incassobureau zijn. Want hoe zit het bijvoorbeeld met No Cure No Pay of een incassobureau voor particulieren of juist zakelijk.

Waarom zou je een incassobureau inschakelen?

Schoenmaker blijf bij je leest zouden we bijna zeggen. Jij runt jouw bedrijf, wij hebben onze incassobureaus gerund door juristen of advocaten. Misschien heb je wel een webshop of aannemersbedrijf. Wat het ook is, je denkt er over om een incassobureau in te schakelen. Of je eenmalig of juist voor de lange termijn een incassobureau wilt inhuren maakt voor ons niet uit. Maar waarom zou je een incassobureau inschakelen?

Dat leggen we graag uit. Een van de belangrijkste redenen is dat je de juiste procedure volgt. Goed, je wilt ook het geld waar je recht op hebt, maar dat is bijzaak als het gaat om de juiste procedure. Zonder dat je goede de procedure volgt met de bijbehorende wettelijke termijnen of ingebrekestelling, maak je weinig kans op het succesvol innen van openstaande facturen en onbetaalde vorderingen.

Voordat je voor een incassobureau kiest is het belangrijk dat je eerst minimaal één aanmaning - of ingebrekestelling - verstuurd. Doe dit het liefst aangetekend, want dan weet je zeker dat de wanbetaler jouw ingebrekestelling heeft ontvangen.

Hierbij moeten we opmerken dat een aanmaning niet verplicht is, maar dat een dergelijke ingebrekestelling wel verplicht is om het mogelijk te maken incassokosten te kunnen rekenen. Incassokosten kunnen niet worden doorberekend aan de debiteur als geen ingebrekestelling is verstuurd. Een ingebrekestelling verstuur je als aanmaning.

Wanneer mag je een incassobureau inschakelen?

Je mag een incassobureau inschakelen als je openstaande vorderingen of niet betaalde facturen hebt. Om ervoor te zorgen dat de wettelijke incassokosten kunnen worden doorberekend aan de wanbetaler is het belangrijk om een ingebrekestelling te versturen. Dit wordt ook wel de aanmaning genoemd. Deze aanmaning of ingebrekestelling moet altijd schriftelijk worden overgebracht. Een mondelinge aanmaning is niet mogelijk.

Daarnaast is het voor een eventuele latere bewijslast belangrijk dat je de aanmaning of ingebrekestelling aangetekend verstuurd. Sommige partijen zeggen dat de aanmaning ook per e-mail of reguliere post kan worden verzonden. Dit is wel zo, maar dan kan het in het latere proces problemen geven. Een wanbetaler is namelijk vaak in staat om te zeggen dat de ingebrekestelling niet is ontvangen. Daarom raden wij aangetekend verzenden aan.

In deze aangetekende ingebrekestelling vermeld je duidelijk welke termijn de debiteur heeft om de overeenkomst alsnog na te komen door te betalen. Een voorbeeldbrief aanmaning vind je bij onze juridische documenten.

De wettelijke termijn die je een debiteur minimaal moet geven als het gaat om een consument is 14 dagen. In het algemeen is deze termijn van twee weken gebruikelijk, maar in sommige gevallen mag de termijn korter of juist langer zijn dan twee weken.

Incassobureau inschakelen, hoe werkt dat?

Een incassobureau inschakelen werkt eigenlijk heel eenvoudig. Als je eenmalig een onbetaalde rekening wilt innen, maar ook als je vaker van hetzelfde incassobureau gebruik wilt maken. In het laatste geval bestaat zelfs de mogelijkheid om het traject voor een groot deel te automatiseren. Maar goed, hoe werkt dat nou zo’n incassoprocedure?

Het inhuren van een incassobureau kent drie stappen. Middels onderstaand stappenplan leggen we uit hoe een incassobureau de vordering voor jou of jouw bedrijf int.

Stap 1 Aanmaning

Als eerste stap in het incassoproces moet je een aanmaning versturen. Dit is de laatste berichtgeving en mogelijkheid voor de debiteur om toch te betalen. Je mag zelf de aanmaning versturen maar een incassobureau mag deze aanmaning ook versturen. In het laatste geval mogen nog geen incassokosten worden doorberekend aan de schuldenaar.

Stap 2 Buitengerechtelijke procedure

De buitengerechtelijke procedure wordt ook wel minnelijke procedure genoemd. Minnelijke procedure zijn twee moeilijke woorden voor wat de buitengerechtelijke procedure eigenlijk is. Dit is het moment waarop het incassobureau het meest wordt ingeschakeld. Er wordt dan een situatieschets gemaakt in een dossier. Vervolgens wordt aan de debiteur medegedeeld dat de vordering is overgedragen aan het incassobureau. Ook worden incassokosten die volgens de Wet Incassokosten toegestaan zijn berekend aan de schuldenaar. Deze hoogte van incassokosten zijn als volgt:

Factuurbedrag (zonder rente) Maximale incassokosten in percentages
Over de eerste € 2500* 15%
Over de volgende € 2500 10%
Over de volgende € 5000 5%
Over de volgende € 190.000 1%
Over het meerdere 0,5%

* Er geldt een minimum van € 40. Dit betekent dat je voor rekeningen die lager zijn dan € 267 meer dan 15% incassokosten betaalt.

Stap 3 Gerechtelijke procedure

Als de buitengerechtelijke procedure of minnelijke procedure niet succesvol is geweest en dus niet tot volledige betaling van het openstaande bedrag heeft geleid kan voor een gerechtelijke procedure worden overgegaan.

Uiteraard kan je altijd vooraf de kosten van het gerechtelijke incassotraject bespreken met onze incassobureaus.

Wat zijn de kosten van een incassobureau?

De kosten van een incassobureau worden meestal verhaald op de debiteur. Zo kosten incassobureaus je alleen geld als een vordering maar gedeeltelijk kan worden geïnd.

De kosten die je betaalt als een vordering of openstaande factuur maar gedeeltelijk kan worden geïnd zijn vastgelegd in de Wet Incassokosten.

In bijzondere gevallen of in geval van het starten van een gerechtelijke incassoprocedure kan je altijd vooraf met het incassobureau de kosten bespreken zonder dat je ergens aan vast zit.

Over het algemeen kunnen dus drie afspraken worden gemaakt.

  1. Het lukt niet om te incasseren, dan betaal je ook niets
  2. Het lukt om te incasseren, dan betaal je niets omdat de kosten worden verhaald op de debiteur
  3. Als het lukt om gedeeltelijk te incasseren betaal je enkel de wettelijk vastgelegde incassokosten

Werken incassobureau’s op basis van No Cure No Pay?

Zoals hierboven aangegeven, zou je kunnen zeggen dat een incassobureau dus werkt op basis van No Cure No Pay. Dit betekent dat je altijd vooraf weet waar je aan toe bent.

Door middel van No Cure No Pay kan je altijd zonder risico en zonder hoge kosten onbetaalde facturen en openstaande vorderingen innen.

Waar vind je onze incassobureaus?

Wij werken door heel Nederland. Hiervoor is het niet per se nodig om een incassobureau in jouw eigen omgeving te kiezen. Maar we snappen het natuurlijk wel als je het liefst een incassobureau in je eigen woonplaats wilt. Daarom vind je hieronder een greep uit de steden in Nederland waar onze incassobureaus zijn gevestigd.

Incassobureau Amsterdam

Incassobureau Rotterdam

Incassobureau Den Haag

Incassobureau Utrecht

Incassobureau Eindhoven

Incassobureau Tilburg

Incassobureau Breda

Incassobureau NijmegenLees verder...